Diari Més

Sanitat

Creen un GPS quirúrgic pioner al món per la cirurgia fetal

Aquest sistema de navegació quirúrgica fa més precisa la cirurgia fetal i redueix la taxa de mortalitat

Nadó dormint

Recomanacions per ajudar a dormir el teu nadóPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hospitals Sant Joan de Déu i Clínic de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra han presentat aquest dilluns un nou sistema de navegació quirúrgica, pioner al món, per a fer més precisa la cirurgia fetal i que, a més, escurça la durada de l'operació i redueix la taxa de mortalitat.

«En cirurgia d'alta precisió la diferència entre la vida i la mort és d'un mil·límetre», ha emfatitzat el director deBCNatal, EduardGratacós, que ha subratllat l'«extrema delicadesa» de la cirurgia fetal, on són operats «pacients de 20 centímetres, que semblen mantega, estan surant en líquid i dins d'una mare a la qual hem d'evitar lesionar».

Fins ara, el cirurgià només disposava de l'ecografia per a guiar l'entrada a l'úter i el moviment dels utensilis quirúrgics fins al fetus i les intervencions «depenien moltíssim de la seva habilitat».

Ara, un equip de professionals deBCNatal, consorci format per l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Hospital Clínic, ha desenvolupat, en col·laboració amb BCNMedtechde la Universitat Pompeu Fabra (UPF), per primera vegada al món, un sistema de planificació i navegació quirúrgica tridimensional per la cirurgia fetal.

Aquest sistema presenta nombrosos avantatges: ofereix al cirurgià més precisió, escurça la durada de la intervenció i en un futur, millorarà els resultats en fer més accessible la cirurgia fetal.

«A l'avió li afegim un sistema de navegació de molta seguretat, ja no depenem del fet que el pilot sigui molt experimentat per a aterrar quan hi ha boira perquè disposo d'aquest mètode addicional", ha comparatGratacós.

"Amb aquest mètode aconseguim augmentar la seguretat, reduir la variabilitat, la durada i lainequitatentre cirurgià experimentat o no experimentat", ha agregat.

Aquest sistema reconstrueix en 3D la placenta de l'embarassada mitjançant una ressonància i una ecografia que permeten simular l'operació i analitzar quin és el millor punt d'entrada a la placenta.

A l'hora d'operar, el sistema també permet localitzar la posició dels instruments dins de l'úter, millorant el guiat continu.

De moment aquest nou sistema s'ha usat per a corregir la síndrome de transfusió fetus-fetal, una patologia on un dels fetus passa sang a l'altre de manera constant, la qual cosa provoca gairebé sempre la mort dels bessons.

La cirurgia fetal, que segonsGratacósés «una revolució contra la selecció natural», aconsegueix revertir la situació, tallant els vasos sanguinis amb làser, i aconseguir una supervivència d'almenys un dels dos fetus en més del 90% dels casos.

La presentació ha comptat amb la presència deMelanieBonet, una pacient a la quala les 18 setmanesd'embaràs li van detectar aquesta síndrome en un hospital de Pamplona idos dies desprésja va ser intervinguda a l'Hospital Sant Joan de Déu.

«Va ser tot molt ràpid, l'operació es va fer de seguida i va ser molt bé», ha explicat la mare, acompanyada dels bessons que, malgrat ser prematurs, «estan molt bé i súper en forma».

BCNatalha dut a terme, en el que portem de 2019, un total de 20 cirurgies amb aquest nou sistema, de les quals en 19 casos un dels bessons ha sobreviscut.

Els investigadors confien poder utilitzar aquest sistema per a altres cirurgies fetals com les obstruccions deles viesaèries o els tumors: ´Estem segurs que és el futur, hi ha altres indicacions que podem planificar en els pròxims anys des de la base que hem creat».

tracking