Diari Més

Societat

Un estudi de metges de família diu que el 10,4% d'agressions masclistes no són detectades

L'estudi va analitzar els 200 comunicats judicials omplerts pels professionals del CAP de Salou

El perfil de les pacients ateses per violència masclista, segons l'estudi, són dones d'entre 25 i 50 anys.

Un estudi de metges de família diu que el 10,4% d'agressions masclistes no són detectadesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi de metges de família ha comprovat que almenys un 10,4% d'uns 200 informes remesos als jutjats haurien d'haver estat diagnosticats com a violència masclista i que, per tant, no han estat ben resolts pels professionals d'un CAP de Salou (Tarragonès).

Quan els metges de família detecten un possible cas de violència de gènere o d'agressió de qualsevol tipus, ho recullen en un comunicat judicial que s'envia electrònicament al jutjat de guàrdia.

Si es detecta una agressió, el comunicat judicial va a un jutjat penal (molt més lent en la resolució dels casos) mentre que si s'especifica que és una agressió per violència masclista, va directament als jutjats específics per violència de gènere, que es resolen més ràpidament.

Els resultats d'aquest estudi s'han presentat en el marc del 27è Congrés de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), que ha finalitzat avui, dissabte, a Barcelona i en aquest s'han analitzat les característiques de les dones ateses per violència masclista al centre d'urgències d'atenció primària (CUAP) del CAP de Salou.

L'estudi va analitzar els 200 comunicats judicials omplerts pels professionals del CAP de Salou, en què el 67,5% es van codificar com agressió i només un 6,5% com a violència masclista.

Els autors de l'estudi han comprovat que, dels 67,5% comunicats, «almenys un 10,4% haurien d'haver estat diagnosticats com a violència de gènere i, per tant, no han estat ben resolts».

Per a la doctora Yolanda Ortega, autora principal de l'estudi, «això ens ha de fer reflexionar. Cal que els metges de família tinguem més sensibilitat a l'hora de codificar els comunicats judicials».

Ha afegit que «la violència de gènere és una realitat que veiem en el nostre dia a dia, i ens hem de conscienciar del paper clau que tenim respecte a la detecció i denúncia d'aquests casos».

El perfil de les pacients ateses per violència masclista, segons l'estudi, són dones d'entre 25 i 50 anys, de les quals un 18,5% ja tenia dos o més comunicats judicials registrats com a víctima de violència, el que significa que ja havia estat agredida prèviament.

Les agressions, segons els resultats de l'estudi, van tenir lloc majoritàriament a la tarda i la nit, i es van produir al domicili en un 44% dels casos, a la via pública en un 29,5% i a la feina en un 4 %.

Si s'extrapolen les dades de l'estudi, «podem dir que aproximadament unes cent dones són ateses anualment en un centre d'urgències d'atenció primària semiurbà (amb una població d'entre 10.000 i 15.000 habitants) per violència de gènere», han indicat els autors.

Deu dones han estat assassinades per violència masclista a Catalunya fins a l'octubre passat, segons dades de la Generalitat, mentre que la xifra de les que han patit violència masclista se situa en les 75.000 l'últim any.

El congrés de CAMFiC que ha finalitza avui ha reunit uns 500 metges de família de tot Catalunya sota el lema «Aixeca't de la cadira. Ara CAMFiC».

tracking