Diari Més

Salut

Un nou mètode de detecció de càncer còlon podria evitar 35% de colonoscòpies

L'anàlisi de dues petites molècules d'RNA permeten distingir els pacients amb càncer de còlon o adenomes avançats

Imatge dels efectes del càncer de còlon

càncer, còlonCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPSde Barcelona han desenvolupat un mètode de garbellat no invasiu que millora la detecció precoç del càncer de còlon i podria evitar el 35% de colonoscòpies que es fan ara després de donar un fals positiu amb l'actual garbellat.

Els científics proposen afegir la seva proposta a l'actual garbellat, que busca sang en la femta: l'anàlisi de duesmicroRNA(petites molècules d'RNA o àcid ribonucleic) que permeten distingir els pacients amb càncer de còlon o adenomes avançats dels quals no tenen lesions.

L'estudi, publicat en la revistaGastroenterology, ha estat coordinat pel doctor Antoni Castells, director mèdic de l'Hospital Clínic i cap de grup delCIBERde Malalties Hepàtiques i Digestives, i la doctora Meritxell Gironella, investigadoraIDIBAPS-CIBEREHDdel mateix grup, a més de la investigadora predoctoralSarayDuran-Sanchon, primera signant de l'article.

En roda de premsa, el doctor Castells ha explicat que la recerca ha demostrat que la detecció en les mostres de femta de duesmicroRNAs, petites molècules d'RNA (àcid ribonucleic) que regulen l'expressió dels gens, permet identificar als pacients amb càncer de còlon o adenomes avançats (lesions prèvies que poden desencadenar en un càncer) d'una «forma més precisa que només amb la determinació de la presència de sang en aquestes mostres».

Els investigadors del Clínic han analitzat 800 mostres de femta de persones que havien participat en les proves de garbellat de la ciutat de Barcelona i que havien donat positiu.

El garbellat en càncer colorectal es basa, actualment, en la detecció de sang en femta mitjançant una anàlisiimmunoquímicai en la posterior realització d'una colonoscòpia si el resultat de la primera anàlisi és positiu.

La baixa especificitat de l'anàlisi de sang en la femta dóna una taxa elevada de falsos positius, la qual cosa comporta que es facin colonoscòpies no necessàries i molestes per als pacients.

«L'ús debiomarcadorsper a la detecció precoç de la malaltia podria solucionar les limitacions de la detecció de sang en la femta», ha considerat Castells.

Per a validar aquest mètode de garbellat faria falta analitzar mostres d'unes 10.000 persones, la qual cosa suposa un pressupost d'uns 3 milions d'euros, dels quals els científics no disposen de moment, encara que esperen que la indústria farmacèutica estigui disposada a col·laborar amb ells per a posar en marxa aquest gran estudi.

«Ens falta analitzar què passa amb les persones que han donat negatiu en la prova actual», ha indicat el director mèdic de l'Hospital Clínic.

Segons Castells, actualment la precisió diagnòstica de càncer de còlon se situa en el 70% dels casos amb el garbellat de la sang en la femta, mentre que amb el mètode complementari desenvolupat pel seu equip es pot aconseguir una precisió del 96%.

Per a les persones que participen en el garbellat no canvia res i l'única cosa que han de fer és recollir una petita mostra de femta que s'introdueix en un tub que compta amb una petita espàtula, com ja es fa ara.

És en el laboratori on els investigadors troben la signatura demiRNAque distingeix els pacients amb càncer colorectal o adenomes avançats d'aquells que no presenten aquestes lesions.

Castells ha precisat que un estudi epidemiològic indica que en les comunitats autònomes d'Espanya que van impulsar el garbellat per al càncer de còlon l'any 2010 la mortalitat s'ha reduït un 9% en comparació amb les que no el tenien aquell any.

La participació de la població en els garbellats de càncer de còlon se situa entre el 50 i el 55% del total de persones majors de 50 anys que podrien fer-se la prova, i són els homes els més reticents, un 5% menys.

tracking