Diari Més

Sanitat

L'advertència de Sanitat sobre l'ús dels antibiòtics

El Ministeri de Sanitat ha llançat la campanya 'Els antibiòtics no valen per a tot', per a advertir sobre el risc del consum excessiu i indegut d'aquests medicaments

Imatge d'arxiu d'uns antibiòtics

antibiòtics, medicines, medicamentsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lacampanya, impulsada per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) s'emetrà a latelevisió i en cadenes nacionals i autonòmiques.

El missatge principalde l'espot, emmarcat dins de la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l'Ús dels Antibiòtics (18-24 de novembre), se centra en els perjudicis que pot suposar utilitzar un objecte equivocat per a desenvolupar una tasca específica.

Així doncs, la campanya subratlla l'autoconsum d'antibiòtics en casos d'infeccions víriques com la grip o el refredat com «un dels comportaments erronis» que poden provocar el desenvolupament de resistències i comprometre, per tant, l'eficàcia terapèutica d'aquests medicaments en futurs tractaments.

Sobre aquest tema, Sanitat recorda que els antibiòtics «només tracten infeccions bacterianes, no alleugen el dolor ni la febre i han d'utilitzar-se sempre sota prescripció mèdica o veterinària». «L'ús excessiu d'aquests medicaments és una de les causes fonamentals de l'aparició i propagació de bacteris resistents, un dels majors reptes globals de la Medicina moderna», afegeixen.

Els resultats de l'últimEurobaròmetrede la Comissió Europea sobre els coneixements dels ciutadans sobre els antibiòtics reflecteixen que el percentatge d'espanyols que pensa equivocadament que els antibiòtics curen el refredat ha baixat des del 45% el 2016 al 36% 2018, una de les majors baixades registrades a la Unió Europea. També han baixat del 47 al 42% els espanyols que confirmen haver pres antibiòtics en els últims dotze mesos.

tracking