Diari Més

Sanitat

Descobreixen que cèl·lules de leucèmia es transformen en no canceroses per escapar-se dels fàrmacs

El descobriment podria tenir aplicacions per evitar les resistències als tractaments oncològics i perquè les teràpies siguin més efectives

Imatge d'arxiu d'un laboratori

leucemia, càncer, laboratoriEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras han descobert que una cèl·lula leucèmica de tipus B és capaç de transformar-se en una cèl·lula diferent i no cancerosa, un macròfag.

Ho recullen en un article publicat a la revista 'Leukemia' pel grup del doctor Manel Esteller, director de l'institut, investigador ICREA i catedràtic de la Universitat de Barcelona. La cèl·lula leucèmica es transforma mitjançant canvis epigenètics -modificacions químiques que controlen l'expressió dels gens- i, per tant, adquireix una nova identitat cel·lular.

Recentment s'ha descobert que en càncer pot ocórrer un fenomen extraordinari: un tipus de cèl·lula es transforma en una altra cèl·lula diferent. Aquest procés es denomina 'transdiferenciació' i el fan servir, per exemple, els tumors humans per escapar-se de l'efecte d'un fàrmac que estava dissenyat pel primer tipus de cèl·lula.

«Vam veure que l'epigenoma de la cèl·lula original de la leucèmia, quan es transdiferencia, canvia en bona part, i es 'disfressa' químicament per semblar un macròfag», destaca el doctor Esteller sobre la recerca a 'Leukemia'. «El descobriment podria tenir aplicacions per evitar l'emergència de resistències als tractaments oncològics amb fàrmacs: si bloquegéssim els canvis epigenètics identificats, la leucèmia no podria seleccionar l'estratègia de la transdiferenciació per escapar-se de l'efecte antitumoral del medicament i la teràpia seria més efectiva», afegeix l'investigador.

tracking