Diari Més

El PSOE guanya les eleccions espanyoles amb 120 diputats però queda lluny de les expectatives de millora

Pedro Sánchez perd prop de 900.000 vots a Espanya respecte els comicis del 28-A

El candidat a la reelecció com a president del govern espanyol, Pedro Sánchez, entrant al Congrés dels Diputats, el 25 de juliol.

El candidat a la reelecció com a president del govern espanyol, Pedro Sánchez, entrant al Congrés dels Diputats, el 25 de juliol.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE ha guanyat les eleccions espanyoles del 10-N amb 120 escons, més de 6,6 milions de vots i el 28,03% dels sufragis. Amb tot, queda lluny de les expectatives de millora fixades per Pedro Sánchez amb la repetició electoral dels comicis de l'abril, quan va assolir els 123 escons i més de 7,5 milions de vots, quasi doblant els del PP, que ara recupera posicions fins als 88 diputats. Sánchez s'ha imposat a Andalusia, Aragó, Canàries, Castella i la Manxa, Madrid, el País Valencià, Extremadura, Balears, la Rioja i Astúries.

Pedro Sánchez ha revalidat la victòria en la quarta vegada que s'ha presentat en unes eleccions al Congrés, però la repetició electoral no li ha servit per ampliar els suports a Espanya, a diferència dels anteriors comicis, en què va sumar 37 escons més respecte els del 2016. Els resultats més pròxims als actuals són els 121 diputats del 1979 amb Felipe González com a cap de llista i els 125 de Joaquín Almunia de l'any 2000.

El PSOE perd Castella i Lleó, Galícia i Múrcia

Sánchez ha revalidat els bons resultats a Andalusia, superant el PP en un 13%. A Aragó ha aconseguit el 30% dels sufragis, 7 punts per sobre del PP, una situació similar a la de les Canàries i Castella la Manxa, en què també s'imposa superant els populars.

A la Comunitat Madrid ha guanyat al PP amb 2 punts de marge però perd un escó, mentre que a Extremadura s'ha imposat per 12 punts al PP, mantenint els 5 escons. Al País Valencià el PSPV ha mantingut el resultat del 28-A.

A les Balears, Sánchez ha superat al PP malgrat perdre 1 diputat i a Astúries i a la Rioja manté la victòria. Els socialistes mantenen els 4 escons per Euskadi, on la primera posició l'ha aconseguit el PNB.

Pitjor li ha anat a Castella i Lleó, on els socialistes han perdut la primera posició a la comunitat per davant del PP, malgrat mantenir els escons. Els socialistes han perdut també a Galícia, on la primera posició ha estat pel PP, tot i repetir els 10 diputats.

A Múrcia, el PSOE ha passat de primera a tercera força, malgrat mantenir els 3 escons i percentatge de vot.

tracking