Diari Més

Laboral

Més de 20.300 dones han patit assetjament sexual o per raó de sexe a la feina a Catalunya

El Homrani afirma que no hi ha perfil de víctima però lamenta que les dades al sector de la cura són «impactants»

Aquesta xifra representa gairebé el 12% de tots els casos de violència contra les dones per part de no parelles.

Més de 20.300 dones han patit assetjament sexual o per raó de sexe a la feina a CatalunyaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 20.393 dones han patit assetjament sexual o per raó de sexe a la feina a Catalunya, segons ha explicat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, amb dades del 2016. Segons una enquesta del Departament d'Interior, aquesta xifra representa gairebé el 12% de tots els casos de violència contra les dones per part de no parelles. El Homrani ha donat a conèixer aquesta dada durant la jornada Setge a l'assetjament, on ha alertat que aquesta «és només la punta de l'iceberg», perquè hi ha molts casos que no es denuncien. Ha plantejat també que no hi ha un perfil de víctima ja que és un problema transversal, tot i que ha apuntat que hi ha dades al sector de la cura «que impacten».

Una altra enquesta europea, amb dades del 2014, reflecteix que el 55% de les dones europees han estat objecte d'assetjament sexual almenys en una ocasió des dels 15 anys, de les quals el 32% ha indicat que l'autor era un home de l'entorn laboral.

El Homrani ha afirmat que aquests dades són «molt preocupants» i ha lamentat que moltes vegades aquestes situacions estan «amagades». De fet, a l'Estat només es denuncien el 8,5% dels casos.

El conseller ha apuntat que no només no hi ha perfil de víctima sinó que tampoc d'assetjador i ha assegurat que l'assetjament és el resultat d'una «masculinitat mal entesa». «Pot passar en qualsevol àmbit i nivell de responsabilitat», ha declarat.

Entre les dones que el 2016 van denunciar ser víctimes d'assetjament sexual o per raó de sexe a la feina a Catalunya, van adduir situacions com missatges no volguts a través de correus o al telèfon, amenaces de publicar vídeos de contingut sexual, amenaces de represàlies com acomiadaments o baixades de salari si no s'acceptaven propostes sexuals, tant amb violència i intimidació com sense; o violació –en un cas-, entre d'altres.

Davant d'aquesta situació, El Homrani ha apuntat que el primer que s'ha de fer per lluitar contra aquesta problemàtica és «dir-la en veu alta, no amagar-la i visualitzar-la». El conseller ha expressat el «compromís de tolerància zero» davant d'aquesta violència i d'acompanyament a les víctimes.

tracking