Diari Més

Sánchez passa de perfil per un debat que confirma la dificultat de pactes

Les picabaralles s'han reproduït entre previsibles aliats polítics

Els candidats a la presidència del Govern espanyol que van participar en el debat.

Sánchez passa de perfil per un debat que confirma la dificultat de pactesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El debat dels cinc candidats a la Moncloa ha confirmat la dificultat que persistirà per a pactar després de les eleccions i ha mostrat a Pedro Sánchez més president en funcions que mai, anunciant compromisos i sense entrar pràcticament en discussions amb la resta.

Ha estat un debat menys bast que els d'abril, en el qual les majors picabaralles no s'han donat entre els blocs, sinó entre els qui són potencials aliats entre si.

I un debat amb cadascun dels candidats centrat en el seu propi discurs, sobretot el debutant Santiago Abascal: Sempre que ha tingut oportunitat, el líder de Vox ha apostat per «impugnar» l'Estat autonòmic i eliminar drets als immigrants.

Sí que hi ha hagut una qüestió que tots han insistit a plantejar a Pedro Sánchez: Amb qui pretén pactar després del 10 de novembre. El líder socialista només ha respost proposant a la resta que si no aconsegueixen acords deixin governar a la primera força política.

Així, el líder del PP, Pablo Casado, ha interpel·lat a Sánchez en diverses ocasions, demanant-li per exemple que digui si Catalunya és una nació o si pensa pactar «ambTorra,JunquerasiOtegui» per continuar a La Moncloa.

En la mateixa línia ha llançat la seva pregunta Pablo Iglesias. «Cal ser decent i dir amb qui vol governar cadascun», ha dit el líder de Podemos, qui ha demanat a Sánchez aclarir si arribarà a una coalició amb el PP. La resposta no la hi ha donat el president en funcions sinó Pablo Casado, que ha negat aquesta possibilitat.

Mentre l'estratègia del president en funcions ha estat la d'anar fent anuncis i promeses en cada bloc i trepitjar els menys tolls possibles -excepte quan ha arremès contra PP i Cs per ser la «dreta covarda davant la ultradreta» i pactar amb Vox-, els altres s'han enredat en més d'una topada.

Així ha passat, per exemple, quan en les seves reflexions sobre Catalunya, mentre criticava al Govern de Sánchez, Pablo Casado s'ha trobat amb Albert Rivera.

Entre els múltiples objectes que el líder de Cs ha tret en aquest debat ha estat una llista de «cessions» que PP i PSOE han fet al nacionalisme i Pablo Casado li ha retret la seva actitud: «No s'equivoqui d'adversari», li ha dit.

No ha estat l'última vegada, perquè Rivera ha entrat en discussions amb Casado a compte de la corrupció, denunciant fins i tot que PP i PSOE «van robar» als ciutadans amb l'«impost de corrupció del bipartidisme».

Casado ha buscat en qualsevol cas mostrar-se com l'única alternativa a Sánchez i ha tirat, per exemple, de l'economia per a insistir que les crisis només arriben amb els socialistes i només les resol el PP.

Mentre Sánchez ha insistit a demanar a tots que deixin governar al que guanyi i no bloquegin, Pablo Iglesias ha reiterat la seva voluntat de «deixar els retrets enrere» i conformar un govern amb el PSOE després del 10 de novembre.

I encara que ha demanat a Sánchez altura per a apostar per la reconciliació a Catalunya, el líder de Podemos ha considerat que el president en funcions, al final, utilitzarà la crisi catalana com l'«excusa perfecta» per al seu pacte amb el PP.

Santiago Abascal, per part seva, ha aprofitat qualsevol moment per a repetir els seus postulats.

Així, en parlar de l'economia ha defensat canviar el marc estructural, basat en el «malbaratament» de la despesa autonòmica, la «immigració il·legal subvencionada» i una política fiscal d'espoli a les classes mitjanes.

«Haurem de triar entre autonomies o pensions, però haurem de triar», ha arribat a dir el líder de Vox, qui també ha preguntat en aquest debat com s'atendrà «espanyols en situació de necessitat» si s'atén «primer els de fora».

Ha estat Vox, precisament, l'arma llancívola més clara que ha utilitzat Sánchez en aquest debat, per a lamentar que Casado i Rivera «callen, callen i callen» davant les propostes d'aquest partit amb el qual pacten, i s'han convertit en una «dreta covarda davant una ultradreta agressiva».

I si hi ha hagut un rival amb el qual a penes ha volgut confrontar Sánchez ha estat Pablo Iglesias, encara que sí ha tornat a retreure-li que rebutgés la seva oferta de Govern.

Però sense entrar, això sí, en a quins pactes està disposat a arribar després del 10 de novembre.

tracking