Diari Més

Societat

Espanya arrenca motors per a l'organització contra rellotge de la COP25

S'han de buscar dos espais contigus, un per a les reunions i negociacions oficials i un altre per als esdeveniments paral·lels d'ONG

Greta Thunberg acompanyada d'altres activistes durant la Youth Climate Strike a Los Angeles, California, USA.

Espanya arrenca motors per a l'organització contra rellotge de la COP25Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de l'anunci oficial de l'ONU que serà Madrid la ciutat que acollirà el pròxim cim del clima (COP25), el Gobierno ja ha iniciat els preparatius per a posar en marxa un esdeveniment de gran complexitat logística que reunirà fins a 25.000 persones i exigeix de la coordinació de les administracions.

És un repte de logística i de seguretat a resoldre en quatre setmanes, les que falten fins a l'inici de la cita el pròxim 2 de desembre en el recinte firal deIfema, per a la qual l'Executiu ja ha començat a dissenyar la seva organització amb Nacions Unides i Xile, país que continuarà presidint la COP25.

Espanya treballa «codo con codo» amb l'equip xilè perquè el cim pugui celebrar-se amb total normalitat, ha reiterat la ministra en funcions de Transición Ecológica, Teresa Ribera, el departament de la qual ja s'ha posat en contacte tant amb la Comunidad de Madrid com amb l'Ajuntament, amb els quals es podria reunir el dilluns.

La cimera durarà fins al 13 de desembre i exigeix buscar dos espais contigus, un per a les reunions i negociacions oficials dels representants de les delegacions d'uns 200 països, i un altre per als esdeveniments paral·lels d'ONG o de grups de científics.

Ifemapreveu destinar 80.000 metres quadrats -el 40% de la seva capacitat- per al cim, que obligarà a reajustar el lloc o la data d'alguns esdeveniments programats al desembre, encara que sense cancel·lar res, ha afirmat el seu president, Clemente González Soler, qui ha recordat que el seu equip és «molt professional, té molt ofici».

Per això, ha afegit, serà capaç de fer una bona feina organitzant en tan poc temps un cim, la qual és «molt important per a Espanya i per a Madrid».

En aquest sentit, la presidenta de la Comunidad, Isabel Díaz Ayuso, ha instat a aprofitar la cimera com «una gran oportunitat» per a tot el país, perquè Espanya «serà un focus internacional», i Madrid demostrarà que no és només «tecnologia, empresa o emprenedoria», sinó també «medi ambient».

«L'organització busca un entorn segur i estable i ha triat a Madrid perquè ens veuen com una ciutat que acull, que sap preparar grans esdeveniments, que té places hoteleres, que té grans transports i infraestructures», ha subratllat.

Per a això, cal «buscar sinergies» amb altres comunitats autònomes i la possible arribada de les 25.000 persones previstes és una oportunitat per a donar a conèixer la resta del país, ciutats pròximes com Toledo o llocs a Castella i Lleó.

Després de la confirmació oficial, des de l'organització de conservació WWF han apuntat que «les expectatives d'una COP25 reeixida continuen vigents» i s'han compromès a redoblar els seus esforços per a aconseguir avanços significatius enfront de la crisi climàtica global.

En una nota, Juan Carlos del Olmo, secretari general de WWF Espanya, ha indicat que el més important és que les negociacions contra el canvi climàtic «no es detinguin, que els països continuïn reportant els seus compromisos i que el multilateralisme surti reforçat».

El responsable de Governança Ambiental de SEU/BirdLife, Juan Carlos Atienza, ha opinat en declaracions a Efe que el Govern ha estat «molt valent» a l'hora de proposar a Madrid com a seu de la COP25 i ha afirmat que posposar les decisions que calia prendre a Xile hagués suposat un «problema de governança mundial».

«Pensem que és imprescindible» celebrar aquesta cimera del clima, ja que «estem en un moment de crisi ambiental tremend i posposar la presa de decisions que calia prendre a Xile hagués estat un problema de governança mundial».

Ecologistas en Acción considera que el president en funcions del Govern, Pedro Sánchez, ha permès al seu homòleg xilè, SantiagoPiñera, «escapolir-se» del focus internacional celebrant la trobada a Madrid.

Segons aquesta organització, a Xile la políticaextractivistao la política hidràulica que «devasta regions completes són exemples del que és no és permissible. La denúncia d'aquests fets hauria de tenir el seu altaveu a la COP25».

Aquesta és la primera vegada que Espanya organitza un cim del clima, però no és la primera que alberga cims de l'ONU; en concret va acollir les del tractat antàrtic de les quals va sortir el Protocol de Madrid, que estableix una moratòria sobre les activitats mineres a l'Antàrtida.

L'objectiu principal de la COP25 era i continuarà sent preparar el terreny perquè els països presentin contribucions de lluita contra el canvi climàtic en el marc de l'Acord de París més ambicioses que les actuals, al començament de 2020, segons fonts del Gobierno.

tracking