Diari Més

Salut

Un estudi demostra que el Bisfenol A pot augmentar la sensació de dolor

Aquest compost es fa servir per fabricar envasos de plàstic, paper tèrmic i resines que recobreixen la part interna de les llaunes de conserves o refrescos

Imatge dels investigadors encarregats de dur a terme l'estudi

Un estudi demostra que el Bisfenol A pot augmentar la sensació de dolorEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'exposició alBisfenolA (BPA), un compost químic que sol emprar-se per a fabricar envasos de plàstic, paper tèrmic i resines que recobreixen la part interna de les llaunes de conserves o refrescos, entre altres usos, pot augmentar la sensació de dolor en alterar la funció de neurones sensorials.

Investigadors de la Universitat d'Alacant (UA) i de laMiguelHernández (UMH) d'Elx han demostrat, per primera vegada en un model animal, que les neuronesnociceptoresencarregades de transmetre les sensacions doloroses se sobreexciten quan estan en contacte directe amb elBPAi romanen més actives, amb el que podria incrementar-se la sensació de dolor en les persones.

L'estudi es va dur a terme amb ratolins de laboratori vius. A un grup d'ells se li va injectarBPAen dosis similars a les que poden trobar-se en la sang de qualsevol persona que visqui en una societat desenvolupada i va ser sotmès a aquest procés durant vuit dies per a mimetitzar l'exposició alBisfenolA en humans, mentre que a l'altre grup no se'l va tractar amb aquesta substància.

Després d'aquest període, els animals passaven per un test de temperatura: eren col·locats damunt d'una placa calenta a 50 graus centígrads. El resultat va ser que els rosegadors ambBPAvan mostrar una major sensibilitat al dolor tèrmic que els que no havien estat tractats amb aquest compost.

Després de comprovar aquest efecte, els investigadors van procedir, ja in vitro, a extreure dels ratolins les neurones que transmeten els estímuls tèrmics dolorosos per a determinar el mecanisme pel qual elBPAactivava tota aquesta sensació de dolor.

"Si les neurones encarregades de transmetre la sensació dolorosa són sensibles alBisfenolA, potser pot succeir que els humans siguem més propensos a patir determinades malalties neurològiques, en aquest cas, sensibilitat tèrmica al dolor", segons ha apuntat un dels investigadors d'aquest estudi, Sergi Soriano, del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la UA.

En una entrevista a Efe, Soriano ha posat com a exemple la possible relació delBPAamb els efectes que apareixen en l'eritromelàlgia, una malaltia que es caracteritza, molt sovint, per una sensibilitat molt gran al dolor a les mans (inflades i enrogides) i que s'aprecia en persones que treballen bastant temps i en contacte directe amb el paper tèrmic (tiquet de la compra).

La novetat d'aquesta recerca consisteix en el fet que no hi havia fins avui cap treball científic previ que constatés que elBisfenolA -un disruptor endocrí que bloqueja o interfereix en les accions de les hormones, concretament dels estrògens- pot activar neurones sensorials. Igualment, aquest estudi ha descrit el mecanisme molecular pel qual això succeeix.

A més de Sergi Soriano, han participat en aquest treball l'investigador del citat departament de la UAJuanMartínez-Pinna, el catedràtic de Fisiologia de la UMH i subdirector de l'Institut de Recerca, Desenvolupament i Innovació en Biotecnologia Sanitària d'Elx (IDiBE),ÁngelNadal, i la científica de la UMH i de la UA Minerva Gil.

La troballa d'aquests experts ha estat publicat en 'ScientificReports', revista científica editada pel prestigiós grupNature, i suposa, segons Soriano, «un crit d'atenció per a la societat» sobre els possibles efectes perjudicials delBPAen la salut humana.

Referent a això, diversos estudis científics ja consideren aquest disruptor endocrí un factor de risc associat a diverses malalties, com l'obesitat i la diabetis, i alguns tipus de càncer.

En concret, una recerca duta a terme amb anterioritat perJuanMartínez-Pinna, Sergi Soriano,ÁngelNadal i la científica de la UMH Paloma Alonso-Magdalena suggereix la relació entre la presència en sang o en altres fluids corporals del compost químicBisfenolA amb el desenvolupament de la diabetis tipus 2.

Ara, gràcies a l'últim treball dels investigadors de la UMH i de la UA, s'ha comprovat que la seva exposició pot també incrementar la sensació de dolor.

Els autors de l'estudi recomanen el principi de precaució: evitar envasos de plàstic marcats amb els números 3, 6 o 7 dins d'un triangle, perquè són els que major quantitat deBPAcontenen, i no escalfar el menjar en envasos de plàstic, sinó de vidre o ceràmica, ja que, amb l'exposició a la calor, elBisfenolA migra a l'aliment.

Quant als rebuts de la compra (tiquet), que solen així mateix contenirBisfenolA, s'aconsella no ficar-los, per exemple, dins de la butxaca dels pantalons perquè, amb la calor corporal, augmenten les probabilitats d'absorbir aquesta substància a través de la pell.

Els científicsÁngelNadal, Sergi Soriano iJuanMartínez-Pinna col·laboren junts des de fa més d'una dècada tractant de desxifrar els efectes delBPAen l'organisme humà, així com els mecanismes moleculars implicats.

tracking