Diari Més

Salut

Important avenç per poder identificar el virus de la Sida latent a teixits

Identifiquen un nou tipus cel·lular com a principal diana i reservori en teixits de persones infectades pel VIH

Imatge del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Important avenç per poder identificar el virus de la Sida latent a teixitsUAB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha identificat un nou tipus cel·lular com a principal diana i reservori en teixits de persones infectades pel VIH. Són les cèl·lules residents de memòria, les més abundants en els teixits perifèrics, com la pell o el tracte gastrointestinal. També estan en el teixit adipós, els teixits limfàtics o fins i tot els òrgans. Aquestes cèl·lules juguen un doble paper: són la principal diana pel virus i també representen un reservori viral en teixits como el cèrvix. En aquest estudi, publicat a la revista 'Nature Communications', també hi han participat l'Hospital Germans Trias i Pujol, el del Mar, l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa.

Un dels principals obstacles per eradicar el VIH són els reservoris que emmagatzemen el virus en un estat de latència, o amb baixos nivells de replicació, mentre els pacients estan en tractament antiretroviral. Aquests reservoris es poden establir en diferents cèl·lules i teixits per tot el cos. Les característiques dels reservoris i dels virus que emergeixen quan s’interromp el tractament suggereixen que els reservoris s’estableixen en diferents teixits pocs dies després d’infectar-se, incloent-hi les mucoses per on es transmet el virus.

Les cèl·lules de llarga vida poden ser bones candidates a albergar el virus de forma latent per la seva capacitat de proliferació. És aquí on prenen importància les cèl·lules residents de memòria. Les TRM es localitzen en teixits perifèrics, com per exemple el tracte genital femení i, en tenir poca capacitat migratòria, no es poden trobar en sang. Aquestes cèl·lules estan preparades per respondre de forma molt ràpida en teixits exposats a patògens i es caracteritzen per una llarga longevitat i per una capacitat d’autorenovació, fet que les fa excel·lents candidates per ser reservori.

L’objectiu de l’estudi ha estat comprovar si les TRM podien ser un reservori del VIH, el que les convertiria en un dels majors reservoris del virus, ja que són les cèl·lules més abundants en teixits.

Tot i el tractament antiretroviral, que aconsegueix la supressió viral en sang, en els teixits encara es poden detectar alteracions. En els teixits de la mucosa cervical hi ha un nivell significativament més alt de virus romanent que en la sang. La majoria de les cèl·lules que contenen aquest virus són les TRM. També s'ha descobert un marcador per poder identificar aquestes unitats cel·lulars.

tracking