Diari Més

Salut

Els endocrins destaquen la relació entre obesitat i risc sofrir càncer

Recomanen reduir en la dieta d'aliments que només aporten calories i manquen de valor nutricional

L'obesitat i l'alimentació constitueixen factors de risc per a patir alguns càncers.

Els endocrins destaquen la relació entre obesitat i risc sofrir càncerPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'obesitat i l'alimentació constitueixen factors de risc per a patir alguns càncers -especialment de mama, còlon, úter, pròstata, cap i coll-, així com néixer amb pes alt, augmentar de pes a l'edat adulta o perdre i recuperar pes de forma repetida al llarg de la vida.

Aquesta relació entre obesitat i el risc de sofrir càncer és un dels assumptes més nous a tractar al 60 Congrés Nacional de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (Seen), que comença aquest dimecres a Bilbao i es desenvoluparà fins divendres que ve, i que reuneix a prop de 1.500 experts en aquest camp.

El vocal delSeen, Francisco Botella, ha destacat en conferència de premsa que mantenir un pes saludable està associat a un menor perill de malaltia oncològica i de recaigudes en cas de supervivents.

Els motius de la correlació obesitat-càncer es deuen, segons ha explicat, a l'«augment dels nivells d'insulina i del factor de creixementinsulínic tipus 1; a la inflamació crònica de nivell baix freqüent en persones amb obesitat; a les quantitats elevades d'estrògens produïdes al teixit gras i a les pròpies cèl·lules grasses».

La presidenta de laSeen, IreneBretón, per part seva, ha ressaltat que, a més, l'obesitat està relacionada amb la «desigualtat» ja que els grups més vulnerables són els de nivell socioeconòmic més baix amb una vinculació demostrada en el fet que a menys anys de col·legi més obesitat, i a menys salari, més obesitat també.

«És una qüestió d'economia, però també d'educació», ha remarcat, i ha dit que l'obesitat no sols comporta una disminució de la qualitat i l'esperança de vida, sinó que origina una despesa sanitària «insostenible» i és la segona causapreveniblede mortalitat, després del tabaquisme.

Un altre grup vulnerable és el col·lectiu d'immigrants, ja que «passen de l'escassetat a l'abundància i engreixen ràpid, i, així mateix, desenvolupen abans malalties associades a l'obesitat».

Per a afrontar aquests casos es necessita un «enfocament multidisciplinari», que inclogui la reducció en la dieta d'aliments que només aporten calories i manquen de valor nutricional, així com un abaratiment dels productes més saludables.

«Es tracta de tornar a cuinar i cuinar sa, que és la millor prevenció contra l'obesitat», ha ressaltat Bretó, i ha afegit que «no val» la disculpa de falta de temps perquè «cuinar unes llenties, que són molt barates, en una ollaexpresssuposa menys temps que ficar un aliment processat al forn».

A més de la dieta, l'exercici físic és una altra pota important per mantenir el pes adequat i tots dos elements són els que llancen resultats bons per Euskadi, amb un índex d'obesitat del 19,3 per cent, per sota de la mitjana nacional (28 per cent) i molt allunyat d'Andalusia (37 per cent).

Les dades també són millors en diabetis, amb un 13,8 per cent de prevalença a Espanya i un 10,6 per cent al País Basc.

Precisament en el marc d'aquest congrés, laSeeni l'Ajuntament de Bilbao han signat un acord pel qual la capital biscaïna s'uneix a l'Aliança de Ciutats contra l'Obesitat, entre les quals ja es troben València o Granada, per la qual es comprometen a desenvolupar iniciatives urbanes que promoguin una alimentació saludable i una activitat física regular.

tracking