Diari Més

Societat

Un de cada tres menors de 5 anys sofreix desnutrició o sobrepès, segons la ONU

Molts d'ells estan en risc d'un mal desenvolupament cerebral, problemes d'aprenentatge, entre d'altres

Nen escola

Nen escolaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys un de cada tres nens menors de 5 anys que hi ha al món sofreix de desnutrició o de sobrepès, segons un nou informe d'Unicef que fa sonar el senyal d'alarma per les pobres dietes que reben els més petits.

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) adverteix que milions de nens estan menjant molt poc dels aliments que necessiten i massa d'aquells que no els fan falta.

El resultat, segons Unicef, és que molts d'ells estan en risc d'un mal desenvolupament cerebral, problemes d'aprenentatge, d'immunització i de sofrir més infeccions i malalties.

«Milions de nens sobreviuen amb dietes poc saludables perquè no tenen una altra opció millor», explica en un comunicat la directora executiva d'aquesta agència de l'ONU,HenriettaFore.

Segons Unicef, és necessari canviar la forma amb la que es pensa i es respon a la malnutrició: «no es tracta únicament que els nens mengin suficient, es tracta sobretot de donar-los el menjar adequat».

L'informe descriu un triple vessant de la malnutrició: nens desnodrits, fam invisible causada per la falta de nutrients essencials i sobrepès.

Segons les dades d'Unicef, 149 milions de nens de menys de 5 anys a tot el món són massa baixos per a la seva edat com a conseqüència d'una mala alimentació, mentre que 50 milions són massa prims.

En contra de la percepció habitual, aquests nens massa prims, un problema que en les seves formes més severes pot ser letal, es concentren a Àsia i no en països amb situacions d'emergència com les que es donen en diversos africans.

A més, 340 milions -un de cada dos nens en aquest rang d'edat- sofreixen deficiències en vitamines i nutrients essencials com la vitamina A o el ferro.

Mentrestant, 40 milions sofreixen de sobrepès o obesitat, un problema que s'ha disparat en els últims anys.

Els problemes, segons descriu l'informe, comencen des dels primers mesos de vida, perquè únicament dues de cada cinc bebès menors de sis mesos s'alimenten exclusivament de llet materna, tal com recomanen els especialistes.

L'ús de fórmula infantil de lactància artificial ha augmentat de forma molt important en els últims anys, amb un creixement d'un 41% a escala global entre 2008 i 2013 i disparant-se un 72% en països de renda mitjana-alta, com el Brasil, la Xina o Turquia.

En l'etapa següent, dels 6 mesos als dos anys, un 44% dels nens no reben fruites o verdures i un 59% no mengen ous, lactis, peix o carn, denuncia Unicef.

En el cas dels nens en edat escolar, l'informe adverteix sobre l'abús dels alimentsultraprocesados, dels refrescos i del menjar ràpid.

Com a exemple, assenyala que el 42% dels adolescents que van a escola en països d'ingressos baixos i mitjans consumeixen begudes carbonatades plenes de sucre almenys una vegada al dia.

Unicef apunta com a responsables a la publicitat inapropiada i a la facilitat amb la qual s'accedeix a aquests productes, no sols a les ciutats, sinó també en zones remotes.

A més, les famílies amb menys recursos tendeixen a alimentar als seus nens amb menjar de menor qualitat, el cost de la qual cada vegada és més baix, en contrast amb l'augment dels preus de productes saludables.

Com a exemple, en un país molt desenvolupat, com el Regne Unit, la taxa de sobrepès es duplica en les zones més pobres respecte a les més riques.

Per combatre la mala nutrició infantil al món, Unicef recomana treballar en l'educació alimentària, utilitzar mesures com els impostos al sucre, incentivar als productors perquè ofereixin més menjars sans o millorar els etiquetatges, entre altres accions.

«Estem perdent terreny en la lluita per unes dietes saludables», va advertirFore, que va subratllar que governs, el sector privat i la societat civil han d'unir-se per a aconseguir resultats.

tracking