Diari Més

Els serveis penitenciaris podrien classificar directament en tercer grau els presos independentistes

El Suprem només podrà pronunciar-se a partir d'ara sobre el grau penitenciari dels nou empresonats

Els encausats de l'1-O, al centre de la sala del Suprem.

judici 1-O, encausats, presos políticsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis penitenciaris de la Generalitat podrien classificar directament en tercer grau, o règim de semi-llibertat, els presos independentistes. Un cop la sentència és ferma les juntes de tractament tenen un termini de dos mesos per proposar a quin grau classificar-los, decisió que haurà de ser avalada pels serveis penitenciaris que depenen del Departament de Justícia. A partir d'ara, el Tribunal Suprem només podrà pronunciar-se sobre el grau penitenciari dels nou líders independentistes empresonats, segons expliquen fonts jurídiques, en cas que la fiscalia presenti recurs si discrepa amb la classificació. El ministeri públic ja va anunciar que ho vigilaria de forma «individualitzada» i presentaria recursos si calgués.

La resta de qüestions que no tinguin a veure amb la classificació penitenciària, des dels permisos a l'aplicació dels articles 100.2 i 117 del reglament penitenciari que permeten flexibilitzar les sortides en segon grau, seran estudiats pel jutjat de vigilància penitenciària corresponent.

La decisió del Suprem de rebutjar, tal com recull la sentència de l'1-O, la petició de la fiscalia perquè els condemnats a presó hagin de complir la meitat de la pena per poder ser classificats en tercer grau penitenciari, que implica sortir de la presó de dilluns a divendres durant el dia i també els caps de setmana complets, obre la porta a que puguin obtenir-lo aviat.

«No existeixen requisits temporals per a la classificació en tercer grau», expliquen fonts d'Institucions penitenciàries de l'Estat. L'article 72.3 de la llei penitenciària recull la possibilitat de ser situat en tercer grau «sense haver de passar necessàriament pels que precedeixen» sempre i quan l'intern «estigui en condicions».

Així doncs, l'administració catalana podria donar el règim de semi-llibertat, o tercer grau, als presos independentistes «des del primer moment» a proposta de la junta de tractament. La fiscalia podria recórrer la decisió. Les mateixes fonts penitenciàries estatals afirmen que «allò habitual» seria classificar-los en segon grau, o règim ordinari.

Si són classificats en segon grau, existeixen diverses opcions perquè puguin sortir a fer activitats fora de la presó. Una d'elles és la de l'article 100.2 del reglament penitenciari que permet sortir per fer un programa específic o per anar a treballar. També permet poder fer sortides de cap de setmana, pròpies del tercer grau.

La junta de tractament el pot aplicar per decisió «executiva», és a dir, de forma «immediata» sense que calgui l'aval previ del jutge, encara que després fiscalia podria recórrer. Va ser el cas d'Oriol Pujol, fill de l'expresident de la Generalitat condemnat a dos anys i mig pel 'cas ITV', a qui es van autoritzar sortides laborals a través del 100.2, que van ser criticades encara que el jutge de vigilància penitenciària les avalés.

Una altra opció és l'article 117, per a interns «que presentin un perfil de baixa perillositat social i no ofereixin riscs de trencar la condemna» i permet sortides per realitzar «un programa concret d'atenció especialitzada sempre i quan sigui necessari» per a la reinserció. Aquesta via té una limitació de sortida de vuit hores al dia i no s'aplica de forma immediata, ja que cal l'autorització del jutge de vigilància.

Aquest és l'article que s'ha utilitzat en el cas del marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, condemnat pel 'cas Nóos' a cinc anys i deu mesos, perquè pugui sortir dos cops a la setmana de la presó d'Àvila per fer voluntariat a una institució d'un municipi de Madrid. En aquest cas, la fiscalia de Valladolid també ho ha recorregut.

Permisos amb la quarta part

Pel que fa als permisos, els condemnats els podran demanar un cop hagin complert la quarta part de la condemna. En segon grau, l'intern té dret a 36 dies anuals de permís amb una duració de fins a set dies seguits. Cal autorització judicial. En tercer grau són 48 dies i no cal que ho avali un jutge. Els 'Jordis' compliran la quarta part al gener de l'any que ve mentre que Oriol Junqueras, que té la pena més llarga, haurà d'esperar a principis de 2021.

tracking