Diari Més

Successos

Un funcionari de la policia mata a ganivetades a quatre companys a París

Fonts policials citades per diversos mitjans francesos han assegurat que l'home s'havia convertit a l'islam feia 18 mesos

Un policia ha abatut a l'autor.

Un home ataca amb un ganivet a diversos policies a ParisEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un funcionari de la Policia francesa ha matat aquest dijous quatre companys i ha ferit un cinquè a la Prefectura de París amb un ganivet abans de ser abatut a tirs, en un acte les motivacions del qual encara són investigades per les autoritats.

«És un esdeveniment d'una gravetat excepcional», ha subratllat el ministre francès de l'Interior, Christophe Castaner, qui en declaracions a la premsa a la porta de la Prefectura, a uns metres de la catedral Notre Dame, ha explicat que l'atacant tenia 45 anys.

Portava des de 2003 treballant en la Prefectura de Policia, al departament d'informàtica, i mai havia presentat dificultats de comportament ni havia donat «cap senyal d'alerta», ha precisat Castaner.

El seu domicili ha estat objecte d'un registre i la seva dona ha estat detinguda per les forces de seguretat després de l'atac.

El fiscal de París, Rémy Heitz, ha indicar que s'ha obert una investigació per homicidis voluntaris i temptatives d'homicidis contra persones dipositàries de l'autoritat pública.

A cap d'aquests delictes se li ha donat en principi la qualificació de terrorista, encara que Heitz ha precisat que es manté en contacte permanent amb la Fiscalia Nacional Antiterrorista.

Fonts policials citades per diversos mitjans francesos han fet notar que el funcionari s'havia convertit a l'islam feia 18 mesos.

Christophe Crépin, portaveu del col·lectiu França Policia, ha relatat a l'emissora France Info, per part seva, que l'agressor, identificat com Mickaël H., havia tingut problemes amb la cap del seu servei.

Els fets han passat cap a 13 hores, a l'interior de la prefectura de Policia. L'agressor ha utilitzat un ganivet de cuina primer contra col·legues del seu despatx, a la Direcció d'Informació, i després ha sortit a altres dependències fins que ha estat neutralitzat al pati. Tres de les víctimes mortals són dones i el quart un home.

Emery Siamandi, un intèrpret que es trobava en el lloc, ha contat a la premsa que ha sentit uns tirs, i que segons després ha vist sortir a tres policies plorant.

En un primer moment Siamandi ha pensat que era un agent que s'havia suïcidat, però ràpidament ha entés que un dels agents que plorava era qui havia abatut amb la seva arma a l'atacant, que s'havia negat a deixar anar el ganivet.

En pocs minuts, les forces de l'ordre han establert un perímetre de seguretat entorn de l'edifici de la Prefectura de Policia que s'ha anat ampliant i ha acabat cobrint a tota la cèntrica illa de la Cité, amb barreres policials atots els ponts d'accés i el tancament de l'estació de metro Cité.

Durant hores només s'ha permès l'accés als vehicles de policia, les ambulàncies i alguns cotxes oficials com el del president francès, Emmanuel Macron, que ha volgut interessar-se pels fets i manifestar «el seu suport i la seva solidaritat» als funcionaris.

També s'han traslladat fins allí el primer ministre francès, Édouard Philippe, i l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, que en un missatge en el seu compte de Twitter ha dit pensar en primer lloc «en les famílies de les víctimes i en els seus afins».

El drama ha succeït en menys de 24 hores després que milers de policies (entre 22.000 i 28.000, segons els sindicats) s'haguessin manifestat a París per denunciar les condicions de treball que viuen quotidianament, en un context marcat per la crisi de les «armilles grogues».

Unes condicions a les quals atribueixen l'ona de suïcidis en aquest col·lectiu: des de començaments d'any, s'han registrat almenys 51 suïcidis de policies a França, molt per sobre dels 35 que es van llevar la vida en 2018.

tracking