Diari Més

Salut

Nou tractament contra la malaltia que causa en infants símptomes similars als d'una borratxera

El fàrmac, existent al mercat des dels anys 50 i amb un cost de dos euros, redueix els tremolors que pateixen i millora la seva estabilitat i parla

L'exterior de l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Hospital Sant Joan de Déu de BarcelonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l'Hospital Sant Joan de Déu han descobert un nou tractament per millorar la qualitat de vida dels infants que pateixen la malaltia PMM2-CDG, una síndrome cerebel·losa que afecta uns 70 nens i nenes a l'estat espanyol i que els provoca símptomes similars als d'una borratxera com ara inestabilitat al caminar, falta de coordinació motiu o problemes de llenguatge. Es tracta de l'acetazolamida, un fàrmac existent al mercat des dels anys 50 indicat per al tractament del mal de muntanya, la insuficiència cardíaca, el glaucoma o l'epilèpsia i que té un cost de dos euros. Els investigadors, que han publicat la troballa a la revista Annals of Neurology, han comprovat que l'administració del fàrmac redueix les tremolors que pateixen els infants i millora notablement la seva estabilitat i parla.

PMM2-CDG és una malaltia causada per un error congènit del metabolisme i, en concret, per una deficiència congènita de glicosilació de proteïnes (d'aquest grup de deficiències ja es coneixen més de 120 malalties però la PMM2-CDG n'és la més freqüent). Es tracta d'una malaltia rara que afecta una setantena de nens i nenes a l'estat espanyol. En un 30% dels casos, els infants pateixen un grau sever i multiorgànic de la malaltia que pot resultar fatal.

En coordinació amb metges d'altres centres hospitalaris que atenen pacients amb aquesta malaltia, els investigadors van subministrar acetazolamida durant sis mesos a 23 infants de Madrid, Galicia, Pamplona, Castella-Lleó, Andalusia, Aragó, Canàries, Andorra i Catalunya. Passat el mig any, 20 dels pacients van millorar.

A partir d'aquí, a la meitat se'ls va retirar la medicació durant cinc setmanes per comparar la seva evolució amb la dels nens que van seguir rebent acetazolamida i avaluar si la millora que havien experimentat era atribuïble o no al tractament farmacològic. Els resultats van evidenciar que els infants que havien continuat prenent el medicament romanien estables. Per contra, els infants a qui se'ls havia retirat, van empitjorar el seu estat fins a tornar a la situació inicial.

Aquest estudi ha estat possible gràcies a donacions de la Fundación Inocente Inocente, Torrons Vicens i l'Asociación Española Síndrome CDG (AESCDG).

tracking