Diari Més

Sanitat

Un estudi diu ara que les carns vermelles i processades no són tan nocives

Uns científics creen polèmica al qüestionar les directrius de l'Organització Mundial de la Salut

Substituir carn vermella per llegums, peix o ous redueix el risc de la síndrome metabòlica

Substituir carn vermella per llegums, peix o ous redueix el risc de la síndrome metabòlicaBlog de cuina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unainvestigació internacionalsobre el consum decarn vermella i processadava determinar que múltiples estudis, que durant dècades han assenyalat el perill d’aquests productes per a la salut,no tenen prou fonament.

Els investigadors, que van publicar la seva troballa a la revista Annals of Internal Medicine, van concloure que els beneficis per a la salut dereduir el consumdecarn vermellai processada són pocs, si és que n’hi ha, i no són suficients per dir a la gent quedeixi d’ingerir-les.

De fet, dels 14 autors de les anàlisis, 11 van recomanar al públic mantenir els seus hàbits de consum d’aquestes carns, mentre que tan sols tres van expressar un «lleu suggeriment» perquè els redueixin.

Els científics qüestionen així les directrius de l’OrganitzacióMundial de la Salut, així com de la Societat Nord-americana contra el Càncer i de l’Associació Nord-americana del Cor, que durant anys han defensat que la carn vermella i la processadaaugmenten el risc decontrauremalalties cardiovascularsi alguns tipus de càncer.

«La certesa per demostrar aquestes reduccions de risc va ser entre baixa i molt baixa», va dir l’epidemiòleg de la Universitat de Dalhousie (Canadà) Bradley Johnston, líder del grup d’investigadors batejat com aNutriRECS.

Conflicte

La publicació d’aquesta investigació va desencadenar la ràpidaindignació d’acadèmics i professionalsque defensen la vigència de les tesis establertes.

«Aquesta és una recomanació de salut molt irresponsable», va dir el doctor Frank Hu, que presideix el Departament de Nutrició de l’Escola de Salut T.H. Chan School de la Universitat de Harvard.

«És –va afegir– desconcertant, atesa la clara evidència del mal associat amb l’alt consum de carn vermella».

De fet, els investigadors indiquen en les seves conclusions que els beneficis de reduir-ne el consum només es perceben al prendre grans mostres de població, per la qual cosa recomanar als individus que canviïn els seus hàbits no és necessari.

Investigació política

«No estan dient que la carn tingui menys riscos, el que estan dient és que el risc amb què tothom està d’acord és acceptable per a les persones», va indicar a la CNNMarji McCullough, directora científicad’epidemiologiade la Societat Nord-americana contra el Càncer.

En tot cas, diversos científics de la Universitat de Harvard van dir en un comunicat que el nou estudi «perjudica la credibilitatde la ciència de la nutrició i erosiona la confiança pública en la investigació científica».

De fet, alguns dels crítics havien demanat a Annals of Internal Medicine que no ho publiqués.

La carn vermella i la processada són, així, les últimes afectades per nous estudis que qüestionen el que semblavenveritats nutricionalsacceptades, com ja ha passat amb les sals, els carbohidrats i els greixos.

tracking