Diari Més

Salut

Un estudi afirma que l'excés d'entrenament físic provoca fatiga mental

Pot tenir efectes adversos en la zona del cervell encarregada de prendre decisions

Imatge d'una sala de màquines d'un gimnàs.

Gimnàs, exercici físic, entrenament. esportistaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La revista científicaCurrentBiologyha publicat aquest dijous un estudi que sosté que l'entrenament físic i el treball intel·lectual excessius indueixen una fatiga cognitiva similar.

Efectes en la presa de decisions

Els autors defineixen el «Síndrome de sobreentrenament», com una forma d'esgotament, definit en els atletes de resistència per un descens inexplicable del rendiment associat amb una sensació de fatiga intensa.

Aquesta fatiga mental provocada per l'excés d'esport afecta a una zona del cervell -l'escorçaprefrontal-important per a la funció humana de presa de decisions, fent que les persones que la pateixen siguin més impulsives.

Els atletes sotmesos a sobrecàrrega física van sentirfátigamental

Els autors de la troballa van utilitzar una mostra de 37 triatletes amb una mitjana d'edat de 35 anys, als quals van estudiar durant tres setmanes. A alguns se'ls va instruir perquè seguissin amb la seva rutina habitual d'entrenament, mentre que a uns altres se'ls va augmentar en un 40% la càrrega.

Els investigadors van analitzar l'estat físic dels atletes amb exercicis de ciclisme en els dies assignats de descans, mentre que per al seu estat mental els van realitzar exàmens de comportament i imatge per ressonància magnètica funciona i els van fer respondre qüestionaris cada dos dies sobre la seva impressiósubetivadefatiga.

Els resultats van demostrar que els atletes sotmesos a sobrecàrrega física van sentir també una fatiga mental. En aquest estat de fatiga van actuar de manera més impulsiva en les proves per a avaluar com prendrien decisions econòmiques, amb una tendència a optar per resultats immediats per sobre de les opcions tardanes.

«No es prenen les mateixes decisions quan el cervell està fatigat»

Segons els autors de l'estudi, això es va produir en disminuir l'activitat a l'escorçaprefrontaldel cervell, clau per al control executiu del comportament. Aquests resultats demostren, segons els investigadors, que l'excés d'esport pot tenir efectes adversos en el cervell.

«Les nostres troballes criden l'atenció sobre el fet que els estats neuronals són importants: no es prenen les mateixes decisions quan el cervell està fatigat», va dir l'autorMathiasPessiglione, de l'Hospital de laPitié-Salpêtrièrede París.

Els autors van defensar que les troballes no són només importants per a millorar el rendiment dels atletes, sinó també per a les teories de presa de decisions com les econòmiques, que «habitualment ignoren les fluctuacions» en el mecanisme responsable.

tracking