Diari Més

Salut

Identifiquen un grup de marcadors genètics vinculats amb l'inici dels símptomes del Parkinson

Aquests resultats permetran delimitar la recerca de noves dianes terapèutiques

El Parkinson afecta més de l'1% de la població.

Identifiquen un grup de marcadors genètics vinculats amb l'inici dels símptomes del ParkinsonPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UBNeuro), l’Hospital Clínic i l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) han identificat un grup de variants genètiques relacionades amb l’edat d’inici del Parkinson. Aquests resultats, publicats a la revista 'Movement Disorders', permetran delimitar la recerca de noves dianes terapèutiques, i també podrien tenir implicacions en el diagnòstic de la malaltia. Els resultats, obtinguts a partir de mostres de sang de més de 900 pacients, indiquen que un grup de marcadors genètics de la via metabòlica mTOR, en combinació i no de manera individual com s’havia vist fins ara, contribueixen a modular l’edat d’inici de la malaltia.

A més, la identificació d’aquesta família de gens (que està vinculada a la supervivència neuronal, la plasticitat sinàptica i la síntesi de proteïnes) ha estat confirmada en una segona població independent de malalts de gairebé 4.000 individus, obtinguda gràcies a la col·laboració amb el Consorci Genòmic Internacional de la Malaltia de Parkinson.

El Parkinson afecta més de l'1% de la població, és el segon trastorn neurodegeneratiu més comú després de l’Alzheimer. Afecta més de sis milions de persones arreu del món, una xifra que podria elevar-se a més de dotze milions el 2030, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

tracking