Diari Més

Judicial

El jutge de l'AN sosté que l'ERT és una «organització amb alt nivell de professionalització»

Els investigadors conclouen que els membres del grup van plantejar una trobada amb algú que podia ser «perillós»

Diversos agents de la Guàrdia Civil a la porta d'un habitatge del carrer Goya de Sabadell on estan duent a terme un escorcoll.

Els CDR del Camp de Tarragona convoquen una manifestació en contra de la «repressió»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat instructor de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón assegura que els set investigats per terrorisme pels qui ha decretat presó preventiva sense fiança aquest dijous formaven part del sector «més radical i clandestí» dels CDR, anomenat Equip de Resposta Tàctica (ERT), «organització amb estructura jerarquitzada» i «amb capacitat suficient per portar a terme tàctiques i maniobres amb un alt nivell de professionalització». D'aquesta manera, assegura que els investigats podrien fugir, alterar proves o portar a terme accions violentes, i per això justifica el seu empresonament.

En una de les interlocutòries de presó, a la qual ha tingut accés l'ACN, el magistrat instructor diuque «les intervencions telefòniques, seguiments i altres diligències aporten indicis suficients per sostenir que els investigats pertanyen als CDR, i dins d'aquests, al sector més radical, clandestí i compromès, encarnat per l'ERT, essent una organització amb estructura jerarquitzada».

Segons el jutge, l'ERT «compleix amb les premisses considerades com a característiques essencials de la criminalitat organitzada». Un dels empresonats seria un «membre especialment actiu» d'aquest grup, «ocupant una posició preeminent en l'estructura de l'ERT, i encarregant-se de la planificació, desenvolupament i posada en marxa de les accions violentes». L'ERT, segons el jutge, és una «organització amb capacitat suficient per portar a terme tàctiques i maniobres amb un alt nivell de professionalització». De fet, els investigadors van ser «testimonis», el 15 de setembre del 2018, fa poc més d'un any, d'una «maniobra orquestrada per l'ERT, que es va gestar amb la màxima clandestinitat». «En aquesta estratègia es plantejava la trobada amb una persona que, per la reacció dels integrants en conèixer la seva identitat, devia tenir un component perillós», explica sense concretar més.

El magistrat assegura que les diligències aporten indicis racionals clars que «totes i cadascuna de les accions que els investigats han portat a terme pretenen, dins de l'estratègia global del moviment independentista radical més combatiu, al qual els investigats pertanyen, aconseguir la materialització de la 'República Catalana' mitjançant qualsevol via, incloses les violentes».

Segons el magistrat, la presó preventiva està justificada per risc de fuga, eliminació de proves i reiteració delictiva. Així, creu que hi ha un risc important de fuga, a causa de les importants penes que suposen els tres delictes atribuïts als investigats, que encara s'han d'analitzar nombrosos dispositius informàtics, que podrien evidenciar connexions amb altres membres dels CDR.

tracking