Diari Més
Antoni Ballabriga

Director global de Negoci Responsable de BBVA i copresident de l'aliança de l'ONU per al sector financer (UNEP FI)

Empresa

«Les noves generacions estan exigint solucions sostenibles ja»

BBVA lidera iniciatives globals per a impulsar la banca sostenible i vol mobilitzar 100.000 MEUR per a lluitar contra l’emergència climàtica

Ballabriga explica que per als particulars oferiran crèdits verds.

Antoni Ballabriga BBVACedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Desastres climàtics, escalfament global, contaminació, imparables moviments migratoris... No hi ha marxa enrere davant dels reptes globals als quals ens enfrontem. Estarà a l’altura el sector financer?

—Haurà d’estar-hi. Mai abans ens havíem enfrontat a un canvi d’aquestes dimensions. La ciutadania ja està fent aquesta reflexió i el sector financer ha d’assumir la seva responsabilitat i adoptar una mentalitat diferent. Veiem que els inversors s’interessen cada cop més per l’aposta que les empreses fan en l’àmbit de la sostenibilitat. A més, des del punt de vista empresarial, la sostenibilitat és rendible. Segons el Global Sustainable Investment Review de 2018, la inversió sostenible ha crescut fins als 30 bilions de dòlars. De totes formes, el canvi vindrà quan s’incorpori la sostenibilitat en les solucions per als clients, siguin grans empreses, particulars o pimes. Les noves generacions estan exigint solucions ja.

—Creu que les finances sostenibles aniran guanyant pes?

—Així és. És el moment que el sector privat, en el nostre cas el financer, faci un pas al davant. L’agenda global implica als estats i a les empreses, al sector financer i per descomptat, a les societats en el seu conjunt.

—En quin punt ens trobem en l’àmbit de les finances sostenibles en el cas de la taxonomia de la Unió Europea?

—La Comissió Europea va llençar el 2018 un Pla d’acció de Finances Sostenibles amb l’objectiu d’alinear les polítiques públiques i els mercats de capital per a reorientar els fluxos de capital cap al desenvolupament sostenible. El passat 18 de juny de 2019 el grup d’experts va publicar el seu primer informe sobre la taxonomia. Queda molt per fer però la nostra valoració inicial és clarament positiva. Destacaria la proposta de definir com a sostenibles no només les activitats que compleixen els objectius d’una economia neutra en carboni, sinó també aquelles que puguin contribuir a aquesta transició. Em sembla important que no qualifiqui a les companyies com a verdes o sostenibles, sinó que se centri exclusivament en les activitats.

—Quines seran les implicacions per als bancs?

—La taxonomia és com un diccionari que permet definir quines activitats són sostenibles. El seu ús no serà obligatori per als bancs, però serà referència que s’utilitzarà per a informar el mercat, als inversos i als supervisors sobre l’activitat de finances sostenibles desenvolupada.

—I a més hi ha els Principis de Banca Responsable que s’han firmat a Nova York.

—BBVA va ser un dels bancs fundacionals dels Principis de Banca Responsable de les Nacions Unides. Vam anunciar la nostra adhesió el novembre passat juntament amb 30 bancs més i ara ja s’han unit un total de 124. Es tracta del primer marc de referència global que defineix el paper i les responsabilitats del sector per a un futur sostenible.

—Quin balanç fa del Compromís 2025 de BBVA?

—El balanç és molt positiu. El nostre objectiu és mobilitzar 100.000 milions d’euros en 8 anys entre 2018 i 2025, per a lluitar contra l’emergència climàtica i ajudar al desenvolupament sostenible. L’any passat vam mobilitzar 11.800 d’euros. El primer semestre de 2019 hem assolit els 10.000 milions, cosa que suposa un 50% més que en el mateix període de l’any anterior, de manera que estem accelerant el ritme.

—Com ho han aconseguit?

—En el mercat majorista, hem consolidat el nostre lideratge en la col·locació de bons, així com en la concessió de préstecs corporatius sostenibles. Hem seguit innovant amb les noves solucions que contribueixen al desenvolupament d’una completa cartera. També hem creat un marc de productes transaccionals alineat amb els ODS, que permet oferir solucions molt diverses com el crèdit proveïdor, factoring, lletres de crèdit, renting, leasing...

—I per al client particular?

—Hem avançat en solucions sostenibles com el nostre nou credit promotor sostenible, així com el crèdit verd per a vehicles elèctrics i híbrids llençats recentment. La nostra aspiració és que tots els productes per als nostres clients tinguin la seva corresponent solució sostenible, no només per a grans empreses i institucions, sinó també per a pimes i particulars; un objectiu que esperem assolir el 2020 per als nostres principals productes a Espanya.

tracking