Diari Més

Salut

El cigarret electrònic conté un químic prohibit que pot causar càncer, segons un estudi

Es diu pulegona i està present en extractes d'oli preparats de menta

Una dona fuma un cigarret electrònic, en una imatge d'arxiu.

El cigarret electrònic conté un químic prohibit que pot causar càncer, segons un estudiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cigarrets electrònics contenen un compost químic que pot causar càncer i que s'ha prohibit com a additiu dels aliments, segons un estudi que es publica a la revistaJAMAInternalMedicine. L'ingredient, anomenatpulegona, «està present en extractes d'oli preparats de menta i les seves varietats com menta poliol».

Ho asseguraSairamJabba, investigador del Departament d'Anestesiologia a la Facultat de MedicinaDuke, a Carolina del Nord (els EUA). «Lapulegonaés un carcinogen que causa càncer hepàtic,metaplasiapulmonar i uns altresneoplasmasen els rosegadors que reben administració oral», afegeix l'article.

En 2018, l'Administració d'Aliments i Medicaments d'EstatsUnidoss(FDA, en anglès) va prohibir lapulegonasintètica com a additiu en els aliments. Estudis recents duts a terme pels Centres per al Control i Prevenció de Malalties han detectat quantitats substancials depulegonaen els cigarrets electrònics que es venen amb sabors de menta i mentol, i en els anomenats «productes de tabac sense fum» que es venen als EUA.

Encara així laFDAno ha dictat regulacions sobre la presència d'aquest compost químic en els aquests cigarrets i tabacs de mastegar que els seus fabricants promouen com a alternativa més saludable per als cigarrets comuns.

Jabbai el seu col·legaSvenEricJodt, qui va encapçalar l'estudi, van analitzar si les marques més venudes de cigarrets comuns mentolats, tres marques de e-cigarrets i una marca de «tabac sense fum» contenien suficientpulegonacom per a preocupar-se per aquesta presència.

Van considerar com usuari lleu al consumidor diari de 5 mil·lilitres diaris de vapor d'un e-cigarret, o mitjanacajillade cigarrets, o 10 grams de tabac de mastegar. El moderat era aquell consumidor diari de 10 mil·lilitres (ml.) de cigarret electrònic, 1 paquet de cigarrets o 20 grams de tabac «sense fum». L'usuari intens consumia diàriament de 20 ml de líquid en el cigarret electrònic, 2 paquet de cigarrets, o 30 grams de tabac de mastegar.

La comparació de les seves troballes amb els nivells que laFDAconsidera relacionats amb tumors en els animals de laboratori va determinar que lapulegonaen aquests productes excedeix els llindars de preocupació. Els cigarrets mentolats comuns, en canvi, contenen nivells depulegonaper sota dels límits de laFDA.

Als EUA, almenys sis persones han mort i centenars han sofert complicacions pulmonars vinculades a l'ús creixent de cigarrets electrònics -un hàbit conegut comvapeo-que es promouen amb sabors artificials.

La setmana passada el secretari de Salut nord-americà, AlexAzar, va dir que laFDA«treballa per a prohibir els cigarrets electrònics amb sabors». Una setmana abans, la governadora de Michigan, la demòcrataGretchenWhitmer, va decretar la prohibició de la venda de cigarrets electrònics, convertint a l'estat en el primer que veda aquests productes.

tracking