Diari Més

Obituari

Més d'un miler de persones s'acomiaden de Camilo Sesto a la capella ardent

Al voltant de la seu de la Sociedad General de Autores y Editores (SGAE), on s'han portat les seves despulles, s'ha format una llarguíssima cua

llargues
cues a la seu de la SGAE.

Més d'un miler de persones s'acomiaden de Camilo Sesto a la capella ardentEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’un miler de persones, entre anònims i famosos, ha dit adéu al cantant, productor i compositor Camilo Sesto a la capella ardent instal·lada a la seu de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), on s'ha destacat el seu bon humor, el seu tarannà pioner i la seva capacitat per transcendir generacions.

«Des dels anys 70 és un mite de la cançó melòdica espanyola i la seva música ha perviscut en les generacions joves», ha subratllat el ministre de Cultura, José Guirao, un dels primers a acomiadar-se del músic, cantant i compositor alacantí, mentre davant els periodistes desfilaven corones de flors com l’enviada per «la família Bosé».

Ha estat a deu minuts de les dotze del migdia quan ha obert les seves portes la capella ardent perquè passessin davant el fèretre tancat persones arribades, en alguns casos, des de fora de Madrid, com Carla i la seva mare, que, després de viatjar de nit en un autobús amb origen a Barcelona encapçalaven des de primera hora una llarguíssima cua el final no s’entreveia a les portes de la SGAE. Això ha destacat amb «la pell de gallina» la presidenta d’aquesta institució, la soprano Pilar Jurado, «en un país que no cuida prou als seus artistes en passar el seu moment de glòria». «Es mereix això i molt més», ha dit, en al·lusió als seus 40 discos publicats, més de 100 milions de còpies venudes i 340 obres registrades. D’entre elles, Victòria Rodríguez, una seguidora madrilenya de 56 anys, rememorarà sempre entre llàgrimes que Perdona va ser la cançó que va ballar per primera vegada amb el seu amor de joventut, mentre que la Mireia i Juanjo, dos nois de 18 i 22 anys procedents d’Alcoi, localitat natal de Camilo Sesto, han justificat a Efe la seva assistència a la capella ardent «perquè cal reconèixer els grans».

«Era un noi molt complet», ha assenyalat una altra amant de la seva música, Ana Celaya, de 47 anys, una de les nombroses assistents llatinoamericanes que han fet cua davant la SGAE, algunes dels quals han entrat entonant de viva veu temes com Una cosa de mí.

Entre els primers rostres populars que han visitat el lloc, les artistes Marian Conde i Encarnita Polo, que ha recordat els viatges que va fer amb el cantant i el seu «terrible sentit de l’humor», una constant entre els seus coneguts.

De la seva qualitat com a autor ha parlat el compositor i director d’orquestra Luis Cobos. «És un artista com la copa d’un pi que va obrir portes tant com Julio Iglesias o Paco de Lucía, un exemple de fertilitat i talent creatiu les composicions no s’assemblen gens a les d’altres artistes ni entre si», ha assenyalat el també president d’AIE (Associació d’Intèrprets i Executants).

«Era un ésser meravellós, un home humil que va néixer, va créixer i va morir per la música, que era el seu gran amor, ja que s’ha discutit tant qui era el seu amor», ha afirmat Marta Sánchez, molt emocionada i «orgullosíssima» d’haver pogut participar en l’últim disc de la seva vida, Camilo Simfònic.

Al seu caràcter «afectuós, caritatiu i solidari» s'ha referit el pare Àngel, l’església del qual està situada a pocs metres i ha estat escenari d’una de les últimes aparicions públiques de l’artista, quan tot de blanc va presentar el tema que incloïa la veu del papa Francisco sota el títol Padre Nuestro. «El Jesús Superstar hi era», ha rememorat.

Marta Rivera de la Cruz, consellera de Cultura de la Comunitat de Madrid i membre de l’executiva de Ciutadans, ha destacat per la seva part com «a més de posar música a les nostres vides, en una Espanya trista en blanc i negre, es va atrevir a portar un musical de l’altre costat, la modernitat, ara que diuen que Madrid és un Broadway llatí». El seu homòleg a la Comunitat Valenciana, Vicent Marzá, ha exalçat la «sensibilitat que ha tingut sempre recordant els seus orígens» i ha anticipat que els agradaria retre-li homenatge a la seva terra natal «perquè tots els seus paisans puguin acomiadar-se d’ell».

Arriba el seu fill

Mentre les restes mortals de Camilo Sesto arribaven a la seu de la SGAE per rebre un multitudinari últim adéu, el seu fill Camilo Blanes ha aterrat a Madrid, ja que en rebre la inesperada notícia es trobava a Mèxic. El fill que el famós cantant va tenir amb Lourdes Ornelas viu a Mèxic on, seguint els passos del seu progenitor, es dedica de manera professional a la música, amb força èxit entre el públic llatinoamericà.

tracking