Diari Més

Economia

El Govern reclamarà a Aena una rebaixa de les taxes a Girona per evitar la marxa de Ryanair

El conseller de Territori reconeix que la companyia es va queixar en la reunió de Dublín perquè és «car» respecte a d'altres d'Europa

Turistes arribant a l'aeroport Girona-Costa Brava en un vol de la companyia irlandesa de baix cost Ryanair.

Ryanair amenaça de tancar la base a l'aeroport de Girona, segons els sindicatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern reclamarà a Aena una rebaixa dels costos operatius que les companyies tenen a l'Aeroport de Girona. L'objectiu és evitar la marxa de Ryanair, però també fer més competitiva la instal·lació. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que el que cal és que hi hagi una gestió descentralitzada de l'aeroport i ha confirmat que en la reunió que van mantenir aquesta setmana amb Ryanair, la companyia els va traslladar les seves queixes pels costos que tenien a Girona. Calvet també ha demanat a Aena que inverteixi en instal·lacions i espera que a partir del març es pugui tornar a negociar el contracte de promoció signat amb la companyia. El conseller ha recordat que aquest contracte, però, no està supeditat al manteniment de la base.

Nova reunió per tractar el tancament de la base que Ryanair té a l'aeroport de Girona, i que segons els sindicats, es farà efectiva el 8 de gener. Un tancament que Territori continua titllant «d'eventual», ja que la companyia no ho ha fet oficial, ni els ho ha confirmat, si bé des del Departament reconeixen que Ryanair «està estudiant». A la trobada d'aquest divendres a la seu de la Generalitat a Girona hi han participat el Govern, juntament amb l'Associació per a la Promoció i Desenvolupament Econòmic de les Comarques Gironines (AGI).

L'objectiu ha estat posar al corrent a aquesta entitat dels plans de la companyia després de l'anunci que van fer els sindicats que tancarien la base a partir del proper 8 de gener. Calvet ha explicat que el que cal fer és una inversió «tant en el costat aire com el de terra» per part d'Aena, a més d'una rebaixa dels costos.

El conseller ha reconegut que «hauran de mantenir un doble diàleg». D'una banda amb l'ens espanyol per tal que baixi les taxes i costos operatius que fan de Girona un aeroport «car», respecte a altres instal·lacions similars en les que també vola Ryanair com seria Charleroi, a Brussel·les.

Un cop aconseguit aquest punt, la Generalitat tornaria a parlar amb Ryanair per tal de signar de nou un contracte de promoció econòmica. L'actual acaba el proper mes de març, i la voluntat del Govern i l'AGI és renovar-lo, malgrat que no va lligat a mantenir la base.

Amb tot, el conseller ha deixat clar que exigiran el compliment de l'actual contracte amb Ryanair «hi hagi base o no» i que estipula que la companyia rep una sèrie d'ajudes en funció del nombre de passatgers que transporta a l'Aeroport de Girona Costa Brava.

No és una situació «òptima»

Calvet ha explicat que el que volen és una infraestructura «al servei de les persones i que aporti valor afegit al territori», però això passa per una gestió descentralitzada de l'aeroport. «Nosaltres veiem que els contractes porten uns beneficis i per tant volem continuar-los fent amb l'AGI», ha explicat.

El conseller ha assenyalat que el model «més eficient» pel país és el descentralitzat que connecti Barcelona amb Reus i Girona. «La visió centralista actual no serveix ni dona resposta davant del col·lapse que està vivint Barcelona», ha assenyalat Calvet.

tracking