Diari Més

Salut

Sanidad proposarà a les comunitats revisar el protocol de la listeria

El brot «es troba en remissió» tot i que s'espera «un petit degoteig» de casos en els pròxims dies

Magrudis, l'empresa sevillana que comercialitzava la carn

Detecten quatre nous casos sospitosos de listeriosi a CatalunyaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministerio de Sanidad proposarà a les comunitats una revisió del protocol de lalisteriadesprés del brot d'Andalusia i, mentrestant, ja està treballant en un nou decret de vigilància en salut pública per a millorar les notificacions de malalties de declaració obligatòria com aquesta.

Així ho ha anunciat al Congrés la ministra de Sanidad en funcions, María Luisa Carcedo, qui ha destacat que el brot delisteriosis«es troba en remissió» tot i que s'espera «un petit degoteig» de casos en els pròxims dies en persones que estiguin en període d'incubació o que consumeixin productes que guarden a casa i no hagin tirat.

Fins al moment, tres persones han mort, sis dones embarassades han avortat i estan confirmats 214 casos de persones afectades pel consum de carn contaminada perlisteriade l'empresa andalusaMagrudis; tant la ministra com els grups parlamentaris s'han solidaritzat amb ells i han mostrat el seu pesar per les víctimes mortals.

Dels confirmats, l'últim que va iniciar símptomes ho va fer el 21 d'agost, segons la ministra, que ha especificat que fora d'Espanya només hi ha un cas d'un turista anglès que va passar uns dies a Sevilla mentre que Alemanya no ha informat oficialment de cap afectat associat a aquest brot.

Carcedo ha defensat que el seu Ministeri «ha complert i està complint» amb la feina de coordinació des del primer moment que va rebre, el passat 16 d'agost, la notificació per part d'Andalusia, i que «la qualitat i oportunitat» de la informació de la Junta «ha millorat al llarg de la crisi», especialment coincidint «amb la remissió del brot».

Paral·lelament, el conseller andalús de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, que ha comparegut al Parlament autonòmic, ha argumentat que l'alt percentatge de curats pel brot, que aconsegueix el 98,6%, «significa que alguna cosa s'haurà fet bé».

El seu departament, ha afegit, enviarà les mostres delisteriosisendèmica del 2018 i 2019 al Centre Nacional de Microbiologia, dependent de l'Instituto Carlos III, per a analitzar-les i prémer la traçabilitat del bacteri que ha provocat el brot d'aquest estiu.

A més, ha informat que, fins al 3 de setembre, la Conselleria ha retirat del mercat 6.801,64 quilos de carn, 1.842 terrines deuntables, 42,56 quilos de xoriços i 0,35 quilos de botifarres.

Els serveis de control oficial han inspeccionat i contactat fins avui amb 969 establiments, 201 situats a la ciutat de Sevilla (avisats per part de personal de l'Ajuntament sevillà), i 768 emplaçats en la resta d'Andalusia, als quals s'han dirigit els Serveis de Control Oficial de la Junta i que estan localitzats en 105 municipis.

Precisament la gestió que ha fet el Govern, la Junta i l'ajuntament sevillà sobre aquesta crisi alimentària ha aixecat les discrepàncies dels grups del Congrés.

En opinió del PP, la «màxima responsabilitat» d'aquesta crisi recau sobre l'empresa perquè el Govern autonòmic ha fet una tasca «diligent, transparent i rigorosa», encara que ha demanat que es millori la prevenció i l'actuació en la seguretat alimentària a Espanya.

Segons el PSOE, el sistema de vigilància és «molt sòlid», si bé ha criticat que la Junta «no ho ha fet bé», per la qual cosa ha exigit a PP iCs, que conformen el govern andalús, «transparència i prudència» a l'hora de criticar a l'Executiu central.

Mentrestant, Unidas Podemos opina que «els brots no es produeixen per una plaga bíblica, sinó perquè hi ha qui se salta les normes o perquè aquestes són insuficients. (...) La realitat és que s'ha deixat desvalguda a la població».

Des deCsconsideren que «alguna cosa ha fallat en la cadena de seguretat alimentària» i es pregunten per què l'empresaMagrudis«ha campat» sense control durant anys.

Voxha criticat la «concatenació d'errors, descoordinació i falta de lideratge per part del Ministeri» i ha sol·licitat que el Govern recuperi les competències en matèria de salut pública.

A tot això, Carcedo ha recordat que les competències en matèria de salut estan transferides i que el seu departament té un paper de «coordinació quan les incidències» superen l'àmbit d'una comunitat.

Al mateix temps que ha censurat l'«escassíssima col·laboració» deMagrudis, ressaltant que s'està a l'espera del resultat de les recerques ha remès al jutjat competent i de l'informe final de la inspecció sobre el sistema d'autocontrol de l'empresa, així com de l'informe epidemiològic final del brot.

Amb tot, la ministra ha confiat que aquesta crisi serveixi «per a millorar els procediments de prevenció de riscos d'origen alimentari o d'un altre tipus per a la salut».

De moment, Sanidad proposarà revisar el protocol delisteriai desenvoluparà a través d'un decret de vigilància en salut pública l'article 13 de la llei de seguretat alimentària, que actualment està «en fase d'esborrany», per a incrementar la qualitat de les notificacions i agilitar la intervenció de les administracions.

tracking