Diari Més

Salut

El 35% dels nens i adolescents espanyols té obesitat o sobrepès

El 63,6% d'ells ni tan sols practica els 60 minuts al dia d'exercici físic, segons un estudi de Gasol Foundation

L'aplicació per la qual es busquen fons serveix per ajudar a llegir els nens.

La UOC recull fons per a una app que ensenya a llegir a nens amb síndrome de Down i autismeUOC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 34,9% dels nens i adolescents espanyols de 8 i 16 anys tenen sobrepès o obesitat, segons un estudi de GasolFoundation, que constata que el 63,6% d'ells ni tan sols practica els 60 minuts al dia d'exercici físic recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Les dades preliminars de l'estudi, que avalua per primera vegada a Espanya l'activitat física, el sedentarisme, els estils de vida i l'obesitat de la població infantil de 8 i 16 anys, han estat presentats aquest dimarts en una roda de premsa en la qual han participat el president de GasolFondation, Pau Gasol, i la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo.

El treball, en el qual han participat 3.803 nens i adolescents de 245 centres educatius, assenyala que un 23,8% d'ells presenta obesitat abdominal (el coeficient de la circumferència de la cintura respecte a l'altura és igual o superior a 0,5) i és un 10% superior al percentatge d'obesos si es té en compte l'Índex de Massa Corporal.

Una dada, segons el doctor Santiago Gómez, investigador principal de l'estudi, que significa que «s'està caient en uninfradiagnòstic de l'obesitat infantil», per la qual cosa ha demanat incorporar als protocols dels centres de salut el mesurament de la cintura com un indicador de la malaltia.

L'informe revela també que més de la meitat dels menors supera les dues hores al dia d'ús de pantalles (televisió, ordinador, tauleta, mòbil o videoconsoles) que aconsella l'OMS, ja que estan enfront d'elles una mitjana de 179,1 minuts diaris.

A més, gairebé el 80% sobrepassa el temps recomanat durant el cap de setmana en utilitzar aquests dispositius 282,6 minuts al dia.

En tots dos casos, l'ús de pantalles es dóna més en nois que en noies i en els estudiants de secundària -de 12 a 16 anys- que en els de primària.

L'exposició a les pantalles és un «factor molt rellevant» en l'obesitat i el sobrepès dels menors, per la qual cosa Gasol ha advocat per «mesures de restricció», una responsabilitat que ha de recaure en els pares i en les institucions públiques.

El campió mundial ha assenyalat que abans era difícil fer entrar als nens a casa i ara ho és aconseguir que surtin.

En la pràctica d'activitat física, el percentatge de nenes que incompleixen el mínim de 60 minuts diaris recomanat per l'OMS és superior al de nens (un 70,4% enfront del 56,3%).

Quant al nivell educatiu, un 72,4% dels estudiants de secundària no segueix aquestes indicacions, percentatge que baixa al 55% en els més petits, la qual cosa significa que hi ha «una deterioració important de la pràctica d'activitat física des de la infància a l'adolescència», ha alertat el doctor Gómez

Per això, una de les principals peticions deFoundationGasol és incrementar les hores i la qualitat de l'educació física en els centres educatius, així com potenciar la pràctica d'esport fora de l'àmbit escolar, ha assenyalat Pau Gasol.

El campió de la NBA ha demanat també un Pla Nacional d'Obesitat Infantil dotat d'inversió, que estigui liderat pel Ministeri de Sanitat i que impliqui a totes les administracions públiques i a altres entitats.

També el sector de l'alimentació ha d'estar involucrat, ha considerat Gasol, qui ha dit que cal fer força dia a dia perquè es vegin obligats a canviar la seva filosofia.

Per part seva, la ministra ha valorat les dades de l'estudi com una informació valuosa per poder dissenyar les polítiques públiques més eficaces per combatre el que ja es considera la «pandèmia del segle XXI» i que constitueix un dels principals problemes de salut pública.

A la malnutrició, entesa no com a escassetat d'aliments sinó com a alimentació inadequada, cal afegir el desequilibri que es produeix entre la ingesta de menjar i l'exercici físic que es realitza, ha apuntat Carcedo.

En el mateix sentit, MartaSegu, directora de la Fundación Probitas, que ha col·laborat en l'estudi, ha dit que semblava que a Espanya amb la dieta mediterrània estàvem salvats «i no és així» i ha advertit de què no es tracta només d'omplir l'estómac sinó de fer-lo de la manera més saludable.

tracking