Diari Més

Neix Tsunami Democràtic per donar una resposta «desobedient i no violenta» a la sentència de l'1-O

La iniciativa rep el suport immediat d'Aragonès, Puigdemont, Puig, Costa, Morral, Junqueras i Rovira a la xarxa

Els manifestants reclamen llibertat pels presos polítics durant la manifestació de la Diada aquest 11 de setembre del 2018.

Neix Tsunami Democràtic per donar una resposta «desobedient i no violenta» a la sentència de l'1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Recuperem la iniciativa! Amb la no-violència i la desobediència civil com a eines, avancem-nos a la sentència. Canviem l’estat de les coses: suma’t al Tsunami Democràtic». Així s'ha presentat aquesta iniciativa que aplega personalitats de la política i la societat civil i que pretén donar una resposta «ciutadana» a la sentència del Tribunal Suprem per l'1-O.

La campanya ha engegat aquest dilluns a primera hora del matí a les xarxes socials i ha rebut el suport immediat de Pere Aragonès, Oriol Junqueras, Marta Rovira, Jordi Cuixart, Ruben Wagensberg (ERC), Carles Puigdemont, Lluís Puig, Josep Costa (JxCat) i Toni Morral (JxCat i Crida). La iniciativa prepara una campanya de mobilització per organitzar una resposta «desobedient i no violenta» a la sentència, i no pretén comptar amb portaveus oficials.

Manifest

El Tsunami Democràtic ha fet públic a les 10:00 el manifest 'Primera onada: Una mar de fons', on avisa que la sentència del Suprem pot «agreujar encara més» la «desorientació i frustració» acumulades per la «repressió» de l'Estat. A partir d'aquí, la iniciativa insta la ciutadania a la mobilització: «Per tornar a generar esperança cal que ens posem en moviment. El compromís d'homes i dones que durant generacions han exercit i guanyat els seus drets en tantes lluites ens encoratja».

«La lluita pels drets fonamentals no es pot deixar per a més endavant. És ara que ens interpel·la. I estem a punt. Ho farem pacíficament, amb serenor i convenciment. Ho farem democràticament, amb determinació i de manera organitzada. Els nostres ideals defensen les llibertats irrenunciables i persegueixen la justícia social. Ens servim de la lluita no-violenta i de la desobediència civil com a estratègies transformadores. Cap violència, però tota la fermesa», sosté el manifest.

Així mateix, Tsunami Democràtic afegeix que l'autocrítica, la ironia, la creativitat, la diversitat, la imperfecció i tot allò que potenciï un moviment «col·lectiu i transversal» seran les seves eines. «No defugim la incomoditat que pot resultar de l’exercici dels drets fonamentals i la transformació social. L’assumim i la confrontem. Conservem una convicció: hi érem, hi som i hi serem. No som una nova organització: som una campanya constant, contínua i inesgotable». «Hi ha resposta. Hi ha estratègia. Comença una nova onada i tu n’ets protagonista», conclou el text.

El Tsunami Democràtic ja compta amb perfils a les xarxes socials a més de la web 'tsunamidemocratic.cat'. Al primer vídeo promocional, de 30 segons de durada, s'hi pot veure un fogó que bull una cassola plena d'aigua: «Canviem l'estat de les coses», diu el lema. La regidora de JxCat a Barcelona Elsa Artadi; el diputat Ruben Wagensberg (ERC); o l'exconseller Lluís Puig, també han donat suport a la iniciativa, entre d'altres.

L'anunci d'aquesta plataforma arriba l'endemà que acabés la cimera independentista a Suïssa, amb presència de Quim Torra i Puigdemont, i representants de JxCat, ERC, la CUP, ANC i Òmnium, com ara la pròpia Rovira i Anna Gabriel.

Òmnium dona la benvinguda a la iniciativa

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha donat la benvinguda a la iniciativa de Tsunami Democràtic, que a través de les xarxes socials ha apostat per recuperar la iniciativa amb la «no violència i la desobediència civil». En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mauri ha afirmat que totes les manifestacions amb voluntat de respondre de manera col·lectiva i a través de la lluita noviolenta i, si cal, la desobediència civil, comptaran amb la «complicitat» d'Òmnium.

D'altra banda, ha explicat que no s'ha arribat a acords en la cimera independentista d'aquest cap de setmana a Suïssa entre partits i entitats independentistes. «No podem explicar cap tipus d'acord perquè no hi és. Hi ha diversitat de mirades. Però hi ha un compromís i la voluntat compartida de buscar aquest consens i unitat estratègica davant una sentència dura», ha afegit.

tracking