Diari Més

Successos

Tres nous avortaments eleven a 5 els casos confirmats per listeria

Des del 15 d'agost, 197 han estat les persones afectades pel brot

Imatge del lot afectat per listeria.

carn entatxonada, listeriaFacua

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dues dones embarassades de 8 i 32 setmanes ingressades als hospitals sevillans de Virgen Macarenai Virgen del Rocíoi que havien ingerit aliments contaminats perlisteriahan avortat en les últimes hores, amb la qual cosa ja són quatre els casos confirmats pel brot delisterioris. Aquest matí també s'ha conegut el cas d'una dona de Madrid que també ha perdut el fetus durant el primer trimestre de gestació pel brot de listeriosis. La dona, que és l'únic cas confirmat a la Comunitat de Madrid,estava ingressada i en seguiment en un centre privat.

A falta dels resultats definitius els dos últims casos d'Andalusia, «la sospita diagnòstica és que la defunció dels fetus s'ha produït per contaminació del líquid amniòtic perlisteriamonocytogenes», ha informat aquest divendres un comunicat de la Conselleria de Salut.

El titular d'aquest departament, Jesús Aguirre, ha confirmat aquesta tarda que l'avortament registrat la setmana passada i que estava sent analitzat també ha donat positiu a contaminació perlisteriaen les últimes hores i ha traslladat les seves condolences a aquestes dones i les seves famílies.

Aguirre ha expressat el seu «màxim dolor» per aquests nous avortaments i ha assenyalat, en declaracions als periodistes abans de comparèixer al Parlament andalús, que l'avortament és «un dels efectes més negatius que té lalisteria».

El portaveu del gabinet de la Conselleria de Salut per aquest brot delisteriosis, el doctor José Miguel Cisneros, ha assenyalat a preguntes dels periodistes que «el missatge més important» que s'ha de transmetre a les embarassades, la preocupació de les quals pel futur dels seus bebès considera comprensible, és «que segueixin estrictament les recomanacions» que des del 19 d'agost tenen els protocols distribuïts a metges de família i especialistes hospitalaris.

«No podem llevar-li gens d'importància al que té la infecció perlisteriaen l'embaràs, perquè el risc de perdre el fetus és ben conegut», ha admès Cisneros.

Ha afegit que l'anàlisi de 28 embarassades contagiades per aquest brot delisteriorisrevela que onze d'elles han donat a llum a dotze bebès «sans» i que la resta «segueix el seu embaràs amb normalitat fins a aquest moment», encara que els avortaments també evidencien «que el tractament no impedeix que això succeeixi».

Cisneros ha explicat que una de les embarassades que ha avortat no havia rebut tractament, «perquè va tenir els símptomes fa un mes, molt lleus i no va consultar», i ha insistit en la importància que les gestants consultin al metge de capçalera o a l'especialista «perquè aplicant aquests protocols, el resultat és més favorable», ha emfatitzat.

Quant al nombre d'afectats perlisteriosisa Andalusia, en les últimes vint-i-quatre hores no s'ha detectat cap nou cas, per la qual cosa continuen sent 197 els confirmats des del 15 d'agost, quan es va decretar l'alerta sanitària per la Junta.

El nombre de pacients hospitalitzats tampoc ha variat des del dijous i segueix estabilitzat en 67 ingressats, dels quals 23 són embarassades, una menys que el dia anterior, que estan en tractament antibiòtic.

Tres pacients afectats perlisteriorissegueixen ingressats a la UCI, igual que el dijous, segons les últimes dades facilitades per la Junta.

Sevilla es manté com la província més afectada per aquest brot, amb 51 hospitalitzats, dos més que el dia anterior, seguida de Huelva, amb nou (deu en la jornada anterior); Màlaga, amb tres (quatre el dia anterior); Cadis, 3 (igual que el dijous) i Granada, amb un, igual que el dia anterior.

Quant als casos confirmats d'infecció perListeriamonocytogenes, la majoria també es localitzen a la província de Sevilla, amb 162, el 82 per cent de tots els afectats, seguida de Huelva (17 casos), Cadis (10), Màlaga (4) i Granada (4).

tracking