Diari Més

Salut

Descobreixen com una malaltia genètica molt estranya protegeix contra el VIH

L'Instituto de Salud Carlos III està al capdavant de la investigació

Imatge de l'Instituto de Salud Carlos III de Madrid.

Descobreixen com una malaltia genètica molt estranya protegeix contra el VIHEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un defecte genètic que causa unamalaltiamolt estranya és capaç també de protegir contra la infecció pel virus del VIH, i ara un estudi liderat per científics espanyols descriu com es produeix aquesta protecció.

L'equip internacional, amb el madrileny Instituto de Salud Carlos III al capdavant, ha descobert com un defecte en el gen de laTransportina3 fa que el virus del VIH no sigui capaç d'arribar al lloc indicat en el nucli de les cèl·lules, per la qual cosa no pot infectar d'una manera eficaç.

El defecte en aquest gen provoca a més miopatia de cintures o LGMDF1, una malaltia muscular que causa feblesa a l'espatlla i malucs que pot ser mortal.

Aquesta miopatia és unamalaltiaultrarrara, que des de fa set generacions pateixen un centenar de persones d'una única família repartida entre el Llevant espanyol i Itàlia.

Però els afectats tenen una particularitat. Segons proves de laboratori, els seus limfòcits -un tipus de glòbul blanc- són resistents en més del 90% a la infecció per VIH, va dir a Efe JoséAlcamí, un dels signants de l'estudi i investigador de la Unitat deinmunopatologíade la sida de l'Instituto de Salud Carlos III.

Tant la miopatia de cintures com la resistència enfront del virus de la sida té com a nexe comú el gen de laTransportina3, que és el que han estudiat els científics.

Aquest gen sintetitza una proteïna amb el mateix nom que s'ocupa, entre altres coses, de portar altres proteïnes fins al nucli de la cèl·lula, «una espècie d'autobús molecular», descriuAlcamí.

Precisament aquest «autobús» és el que usa el VIH per arribar al seu objectiu, que és la seva integració en els gens. «Podem considerar-ho un 'polissó' de la líniaTransportina3».

Quan el gen està danyat sintetitza una forma alterada deTransportinai, segons la hipòtesi amb la que treballa l'equip, el virus de la sida ja no pot viatjar en ella, per la qual cosa ha d'anar per un altre mecanisme alternatiu que encara desconeixen.

No obstant això, aquesta altra ruta és «poc eficaç» i el VIH acaba en una zona queAlcamíva descriure com «un desert genètic». I és que «no només cal arribar al nucli (de la cèl·lula) sinó fer-ho per la bona ruta».

Aquest descobriment, segons els investigadors, permet comprendre com el VIH aconsegueix el nucli cel·lular i causa la infecció, però també ajuda a explicar per què la mutació enTransportina3 origina lamalaltiamuscular en els pacients, ja que entre les proteïnes que transporta hi ha factors que regulen l'expressió i processament de proteïnes musculars.

Alcamíassenyala que si són capaços de modificar la funció de laTranspontina3 o simular aquesta modificació en limfòcits es podrien aconseguir cèl·lules resistents a la infecció pel virus de la sida, però sense produir lamalaltiamuscular, i aquesta és la línia que segueixen ara al laboratori.

Si aconsegueixen entendre els mecanismes subjacents podran dissenyar estratègies farmacològiques i de teràpia gènica per a, per una part, bloquejar la infecció pel VIH als limfòcits i, per una altra, anul·lar l'acció de laTransportinamutant a nivell muscular i millorar així els símptomes de lamalaltia.

«Ens trobem davant una situació excepcional, en una frontera comuna entre malalties estranyes i malalties infeccioses», destacaAlcamí.

Aquest és el segon defecte genètic descobert que indueix una forta resistència contra la infecció pel VIH en persones, l'altre està relacionat amb el receptor CCR5, que hi ha un 1% de la població que no expressa, la qual cosa impedeix l'entrada del virus a la cèl·lula.

La investigació és realitzada per un consorci internacional en el qual també participen, entre altres, la Universitat deLovaina(Bèlgica) i l'hospital La Fe de València, que és on se segueix als malalts de miopatia de cintures.

L'equip també ha fet passos en la comprensió d'aquestamalaltiai estan estudiant que el gen danyat sintetitza tanttransportinamutant com normal, però la primera bloqueja l'acció de la segona, per la qual cosa busquen fàrmacs que trenquin aquesta interacció.

Alcamíva voler destacar que aquest projecte ha estat finançat en part gràcies a una acció de micromecenatge posat en marxa pels pacients afectats demiomatíade cintures a través de la seva associació, Conquistant graons, i de Precipita, una plataforma pública de finançament col·lectiu per a projectes científics.

tracking