Diari Més

Consum

Sanitat amplia l'alerta a tots els productes de la marca La Mechá

Entre ells, hi ha xoriço picant i dolç i morcilla

Magrudis, l'empresa sevillana que comercialitzava la carn

Detecten quatre nous casos sospitosos de listeriosi a CatalunyaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (Aesan)ha ampliat l'alerta alimentària a tots els productes de la marca LaMechá elaborats perMagrudisi haver identificat altres embotits d'aquesta empresa que no havien estat notificats: xoriço picant, xoriço dolç i morcilla.

L'ampliació de l'alerta s'ha dut a terme després de rebre una notificació de la Junta d'Andalusia sobre l'existència dels citats productes.

Fins al moment havien donat positiu enlisteriala carnentatxonada, el llom al pebre i el llom al xerès, així com la carn de marca blanca de l'empresa Comercial Martínez León -que elaboravaMagrudis-.

No obstant això, fins que es duguin a terme les anàlisis corresponents, l'alerta sanitària s'ha estès a tots els productes que produïaMagrudisi que es coneixen fins al moment:chicharrónandalús, xoriço picant, xoriço dolç i morcilla, aquests tres últims són els que s'han estat inclòs avui.

Després de conèixer-se queMagrudistambé elaborava xoriço i morcilla les autoritats sanitàries han decidit ampliar l'alerta a «qualsevol producte» elaborat aquesta empresa, així com a qualsevol comercialitzat i amb número de registre General Sanitari d'Empreses Alimentàries i Aliments (RGSEAA)10.025920/S'o 40.057087/ES.

Segons la informació facilitada a laAesanper la Junta d'Andalusia -a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (Sciri)-tots els establiments inclosos en la llista facilitada per l'empresa es troben situats a Andalusia però, no obstant això, la informació ha estat remesa a totes les comunitats autònomes.

La Conselleria de Salut andalusa ha denunciat davant la Fiscalia de Sevilla a l'empresaMagrudis per obstruir la feina dels inspectors en el brot delisteriosis, que ha provocat la mort de dues persones i del fetus d'una dona embarassada.

La denúncia, presentada aquest dijous, es basa en que Salut es va assabentar per una gran superfície comercial queMagrudishavia comercialitzat, a més de la carnentatxonada, productes dels quals no havia informat, en concret xoriço i morcilla.

En la denúncia també es retreu a l'empresa que ha provocat el brot, que ha afectat a més de dues-centes persones, que no ha facilitat les dades correctament als inspectors.

A més, la Conselleria de Salut insta que es determini si s'ha venut mercaderia després de la immobilització decretada per la Junta d'Andalusia dels productes que comercialitzaMagrudis.

El portaveu de l'Executiu andalús, ElíasBendodo, ha explicat en roda de premsa després del Consell de Govern andalús que l'Ajuntament de Sevilla tampoc va comunicar l'existència d'aquests productes en el llistat que li va donar a la Junta, per la qual cosa la Conselleria de Salut va haver d'«actuar i prendre les regnes».

L'Ajuntament ha respost que ahir dimecres va informar els tècnics de la Junta que s'havia detectat una retirada d'alguns establiments d'unitats de xoriço de marcaMagrudis, la qual cosa contradeia la informació de l'empresa, que negava que es distribuís aquest producte.

Per aquest motiu, el Consistori sevillà ha acusat a ElíasBendodode «faltar a la veritat» i d'una «absoluta falta de lleialtat» per haver dit que l'Ajuntament no havia comunicat a la Junta l'existència del xoriço i la morcilla de marcaMagrudis.

El Ministeri de Sanitat ha confirmat 204 casos delisteriosisrelacionats amb el consum de carn contaminada, dels quals 197 -un més que ahir- són a Andalusia, tres a Aragó, dues a Extremadura i un a Castella i Lleó i Madrid.

A Andalusia, el nombre de persones hospitalitzades perlisteriosisera anit de 67, deu menys que el dimarts, la qual cosa suposa una reducció del 13% en les últimes 24 hores, en les quals s'ha detectat un afectat més, segons dades de la Junta.

La Diputació Permanent del Parlament andalús ha aprovat avui amb els vots a favor de PSOE, PP, Ciutadans i Adelante i en contra deVox, que el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, comparegui demà en una comissió extraordinària per a informar sobre la crisi de lalisteriosis.

La Cambra ha aprovat així la proposta presentada pel grup socialista però ha rebutjat la seva petició que també informés sobre aquest assumpte el president de la Junta, Juanma Moreno, en un ple extraordinari la setmana vinent, cosa a la que s'han oposat PP, Ciudadanos iVox.

tracking