Diari Més

Laboral

Iberia i el personal de terra del Prat no aconsegueixen un acord i es manté la vaga

La companyia s'obre a estabilitzar part de la plantilla però els treballadors critiquen manca de concreció; divendres i dissabte tornarà a haver-hi jornades de vaga

Diverses persones fent cua al control de seguretat de sortida de la T-1 de l'aeroport de Barcelona.

81 vols cancel·lats a l'aeroport del Prat aquest diumenge per la vaga del personal de terra d'IberiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reunió de mediació d'aquest dimarts a la tarda entre la direcció d'Iberia i el personal de terra de la companyia a l'aeroport del Prat ha acabat sense acord. Així doncs, els representants dels treballadors mantenen la vaga de divendres 30 i dissabte 31 d'agost. Fonts sindicals i del Departament de Treball han explicat que la companyia s'ha obert a estabilitzar part de la plantilla sense concretar quants treballadors es veurien beneficiats a l'aeroport de Barcelona. El portaveu d'UGT al comitè d'empresa d'Iberia al Prat, Omar Minguillón, ha dit en una atenció als mitjans després de gairebé sis hores de reunió que l'actitud de l'empresa «no és intel·ligent» i els aboca a mantenir les aturades però ha afirmat que buscaran un «punt de fugida» amb «imaginació» per evitar la vaga. El secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha demanat «responsabilitat» a les dues parts i ha reclamat que no perjudiquin la ciutadania quan estan «tan a prop» de la solució.

Ginesta ha situat dimecres al migdia com a data límit perquè les parts arribin a un acord que permeti desconvocar les aturades perquè més tard ja no serà possible evitar la cancel·lació de vols. El secretari general de Treball ha assegurat que a la reunió d'aquest dimarts s'han fet «avenços importants» i que allò que separa a les parts «no és prou important» com perquè acabi afectant els 20.000 passatgers a qui perjudicaran les aturades de divendres i dissabte, en plena operació tornada.

Segons ha explicat Minguillón, la posició d'Iberia és un «sense raó» perquè ha presentat un pla d'estabilització de plantilla als sindicats a Madrid però es nega a donar les dades als representants dels treballadors de Barcelona. «Es nega a donar-nos qualsevol possibilitat de negociació», ha dit el portaveu de la UGT, que ha dit que la negativa «no té cap sentit». Tanmateix, ha afirmat que aquesta nit pensaran si mantenen les aturades i valoraran la situació «en positiu» per intentar no perjudicar la ciutadania i els clients d'Iberia.

Així doncs, Iberia s'obre a convertir els contractes d'una part de la plantilla de fixes parcials a fixes a temps complert i d'eventuals a fixes a temps parcial sense concretar les xifres als sindicats locals. Ginesta ha explicat que hi ha un «conflicte tècnic» sobre quin ha de ser el «focus de negociació» de la qüestió, si Madrid o Barcelona. Iberia ho vol negociar amb els sindicats a Madrid mentre que el comitè de vaga de Barcelona vol incidir directament en la qüestió.

El secretari general de Treball ha afirmat que estan en «l'últim tram en el conflicte» i ha defensat que la proposta mediadora de la Generalitat fa que hi hagi elements que «podrien quedar resolts» i permet donar «solució a part dels problemes de Barcelona». Treball ha proposat acordar una sèrie de criteris qualitatius que acabin fixant com s'hauria de fer el repartiment quantitatiu de l'estabilització de la plantilla entre els aeroports de l'Estat.

Aquests criteris de distribució del pla tenen a veure amb qüestions socials i aspectes de negoci i operacions fetes i «permeten entendre que objectivament part dels problemes dels treballadors de Barcelona es podrien veure resolts», segons Ginesta. La Generalitat també ha proposat crear una comissió de seguiment de l'acord. Iberia sí ha concretat els terminis d'estabilització de la plantilla que es faria en diverses fases: després de la signatura del conveni col·lectiu negociat a Madrid, abans del mes de juny del 2020 i abans d'acabar el 2020.

No hi ha cap reunió programada per seguir negociant però els representants dels treballadors s'han mostrat disposats a seguir parlant amb la companyia. «Aquesta nit pensarem», ha insistit Minguillón. El conflicte fa anys que s'arrossega ja que els treballadors denuncien la temporalitat dels llocs de treball -afectaria un 50% de la plantilla d'uns 2.000 treballadors, segons la UGT-.

Els treballadors del 'handling' d'Iberia al Prat són els que realitzen les tasques de facturació, embarcaments de passatgers i càrrega i descàrrega d'equipatges. El personal de terra d'Iberia ja ha fet quatre jornades de vaga aquest estiu -el 27 i 28 de juliol i el 24 i 25 d'agost-, que van provocar cancel·lacions de centenars de vols i van afectar l'operativa habitual de l'aeroport sense generar incidències greus. Al llarg de l'estiu ja s'han fet diverses mediacions i cap d'elles ha servit per acostar posicions.

tracking