Diari Més

Successos

El brot per listeria es va originar a la fàbrica i ja hi ha 168 casos confirmats

La fàbrica Magrudis està clausurada i s'han retirat de la venda la resta de productes que fabricava

Imatge del lot afectat per listeria.

carn entatxonada, listeriaFacua

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comunitats han notificat fins al moment al Ministeri de Sanitat 168 casos confirmats -la majoria a Andalusia (161)- pel brot delisteriosis originat per la carnentatxonada de la marca LaMechá, que es va contaminar a la fabrica de l'empresa, segons la ministra en funcions, María Luisa Carcedo.

Les investigacions se centren en quina fase del procés d'elaboració d'aquest aliment s'ha produït la contaminació, segons ha dit la ministra, qui no obstant això ha incidit en que la fàbricaMagrudis, situada a Sevilla, està clausurada i s'han retirat de la venda la resta de productes que en ella es produïen.

En concret,chicharrónandalús, llom al xerès, llom al pebre roig i llom casolà al pebre roig de la marca LaMechá. Aquests productes han estat distribuïts en la seva major part a Andalusia i en menors quantitats a Madrid i Extremadura.

161 casos confirmats a Andalusia

D'acord a la informació oficial recollida pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCaes), del Ministeri de Sanitat, i aportada per Andalusia, s'han confirmat 161 casos relacionats amb el brot, la major part a Sevilla (131).

Però hi ha uns altres a gairebé totes les províncies de la comunitat: Huelva (15), Cadis (7), Granada i Màlaga (4 cadascuna).

En les últimes hores s'han produït 29 nous hospitalitzacions en aquesta comunitat, la qual cosa eleva a 82 els malalts ingressats pel brot, entre ells 28 embarassades, cinc més que ahir, i tres persones que romanen encara ingressats a la UCI.

L'informe delCcaesno detalla quants casos sota sospita s'estan estudiant a Andalusia, encara que el conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre, ha apuntat en diverses entrevistes radiofòniques l'existència de mig miler de casos sospitosos que s'estan analitzant.

Crida a la calma

El portaveu de la Junta d'Andalusia pel brot delisteriosis, el doctor José Miguel Cisneros, ha fet una crida a la tranquil·litat en assenyalar que aquesta malaltia només afecta als qui hagin menjat carnentatxonadaLaMechá i ha demanat als qui no l'hagin ingerit que no col·lapsin les urgències.

Als afectats els ha recordat que la «majoria» estan «asímptomàtics» i no requereixen hospitalització i els que estan ingressats s'estan recuperant en la seva major part.

No obstant això, els fabricants de carnentatxonada consideren que hi ha «alarma social» entre els consumidors després del brot delisteriosis originat per aquest producte, i preveuen que les seves vendes baixin en les pròximes setmanes.

Casos notificats en altres comunitats

Hi ha altres casos que s'han notificat en altres autonomies fins arribar als 168 confirmats: Astúries (tres), Aragó (altres tres) i Extremadura (un).

A més, Sanitat ha rebut altres notificacions per part de Madrid (cinc) i Catalunya (dues), però en l'informe delCcaesno s'especifica si es tracta de casos confirmats o en investigació. De confirmar-se, la xifra d'afectats arribaria als 175.

L'informe sí concreta que hi ha altres nou casos notificats que es troben en estudi a Extremadura, i també de confirmar-se, al costat dels anteriors, caldria parlar de 184 afectats pel brot.

La informació sobre casos pot variar segons avancin les investigacions epidemiològiques i microbiològiques dels ceps dels casos i de la carn contaminada.

De fet, en l'informe de Sanitat no figura com notificat un cas a Salamanca, confirmat per la Junta de Castella i Lleó, que ha informat la premsa que hi ha altres possibles casos en estudi en aquesta comunitat.

Com el període d'incubació de la malaltia és llarg i la distribució del producte és àmplia no es pot descartar l'aparició de nous casos en els pròxims dies, fins i tot en persones residents en altres regions o països, que hagin pogut consumir la carnentatxonadadurant la seva estada en les àrees de distribució.

Els grups parlamentaris de PP i Ciudadanos han demanat aquest dijous que Carcedo, comparegui en el Congrés per explicar les actuacions dutes a terme per a controlar el brot, alguna cosa que ja va sol·licitar fa dos dies Unidas Podemos, que també va requerir la compareixença del conseller andalús de Salut.

Protocol Internacional davant brots

Espanya ha informat la Comissió Europea (CE) que la carn que ha causat el brot només es va vendre en el territori nacional i que ja s'han adoptat les «mesures necessàries» en aquest tipus de casos.

Segons va indicar ahir elCcaes, Sanitat ja ha informat del brot al Sistema d'Alerta Precoç i Resposta de la Unió Europea i a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), un protocol habitual en aquests casos i més si es té en compte que Espanya és destinació turística de moltes persones que van poder ingerir algun dels aliments contaminats i, posteriorment, haver tornat al seu país.

En els últims anys, s'ha registrat a Espanya una mitjana de 25 morts a l'any perlisteria, segons fonts de Sanitat. En 2017 va haver-hi 2.480 casos delisteriosisen humans a la Unió Europea, amb 227 morts en 16 estats membres.

Entre aquests casos aïllats podria trobar-se el de l'home de 62 anys, diagnosticat delisteriosis, que va morir la passada nit a l'HospitalSierrallanadeTorrelavega(Cantàbria), i que no guarda cap relació amb el brot originat a Andalusia.

tracking