Diari Més

Tecnologia

Desenvolupen un nou sistema per evitar la falsificació de bitllets usant escates de papallona

Cada escata és com una empremta dactilar per tindre relleus únics i no existeix la tecnologia que pugui fer còpies d'elles

Cada escata d'una papallona és com una

Desenvolupen un nou sistema per evitar la falsificació de bitllets usant escates de papallonaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'últim en tecnologiaantifalsificació són les diminutes escates que donen els seus cridaners colors a les papallones. Aquestes estructures microscòpiques úniques són la clau per a blindar targetes de crèdit, claus, documents o fins i tot obres d'art.

El secret d'aquestes escates ha estat descobert pels investigadors de l'Institut de Física de Belgrad, que han desenvolupat la tecnologiaTeslagram, capaç de revolucionar la indústriaantifalsificació amb aquestes estructures biològiques.

Cada escata, d'uns cent micròmetres de llarg, uns 30 d'ample i uns dos d'alt, és com una empremta dactilar per tenir relleus únics, diferents entre si i de grandàrianano. I no existeix la tecnologia que pugui fer una còpia d'elles.

«Aquestes escates tenen formes que les fan úniques a cadascuna d'elles. Són tan petites que no és possible copiar-les. I, es tracta d'estructures 3D, com petits hologrames 3D, que són únics i impossibles de copiar», declara a Efe la doctora en físicaMarijaMitrovicDankulov, directora del Centre d'Innovacions de l'Institut de Física. Un altre avantatge és que poques papallones poden protegir un nombre elevadíssim d'objectes.

«En una papallona hi ha entre 100.000 i 200.000 escates. Una d'aquestes escates és suficient per protegir un objecte», exposaMitrovicDankulov. Aquestes diminutes escates es treuen de les ales de les papallones després de la seva mort natural de manera que queden senceres per ser aplicades en el que es desitja protegir. La forma en la que aquesta escata s'adhereix de manera segura és diferent en diversos materials, i és encara un desafiament per als científics.

Ara per ara,Teslagram s'ha desenvolupat per protegir targetes de crèdit, o claus tant d'una habitació d'hotel o un cotxe, com d'una central nuclear o d'organisme on es guarden dades delicades, o altres instal·lacions de gran importància per un Estat.

També pot protegir objectes d'art ja que pel seu diminut tamany no modifica l'aspecte d'una pintura o una escultura, però suposa una garantia a un museu contra qualsevol intent de falsificació de les seves obres.

El camp d'aplicació d'aquesta tecnologia és ampli, i en un futur protegiria fins i tot el paper moneda, diferents marques de moda de rellotges de polsera, ulleres, roba, i fins i tot medicaments. Un gran nombre de tipus de papallones són adequades per a l'ús en la tecnologiaTeslagram.

L'inici

Tot va començar al 2010 amb la investigació dels colors de les papallones, la qual cosa va donar la pista sobre el descobriment de la potència de les escates en la lluita contra la falsificació.

Els colors iridescents de les ales no es deuen a un pigment sinó són l'efecte de la interacció de la llum amb lesnanoestructuresde les escates, i canvien depenent de l'angle del qual es mira. Just per això suposen un holograma natural irrepetible. Els científics de l'Institut serbi van provar amb anàlisis estadístiques que no existeixen dues escates iguals.

«La complexitat en una escata és tal que fins i tot una part de l'escata serviria per protegir un objecte», declara a Efe el doctor en físicaDimitrijeStepanenko, científic de l'Institut de Física.Stepanenkoexplica que cap element de protecció que s'usa en l'actualitat és tan eficaç com una escata de papallona.

«Si algú descobreix com imprimir un determinat holograma en paper moneda, pot fer molts bitllets de 100 euros. Si descobreix com copiar una escata, la qual cosa creiem que és impossible, però imaginem la situació, només pot falsificar un bitllet, perquè per un altre l'escata és diferent i llavors hauria de treballar novament des de l'inici», il·lustra la seguretat d'aquesta tecnologia.

Va opinar que en cas de bitllets, l'escata funcionaria bé en combinació amb altres sistemes existents de protecció, però en objectes com una clau pot ser l'única i completa protecció.

En un futur pròxim, possiblement en menys d'un any, s'esperen els primers clients comercials per al sistema de seguretat basat en les claus protegides per la tecnologia deTeslagram.

El lector deTeslagram que reconeix l'objecte protegit per l'escata també ha sigut desenvolupat per aquest grup d'investigadors, que han registrat la patent i la marca.

Uns 30 investigadors, físics, biòlegs, enginyers de mecànica i programadors han treballat en el desenvolupament de la tecnologia, denominadaTeslagramen honor del gran científic estatunidenc d'origen serbiNikolaTesla. L'afegit «gram» ve per analogia amb els elements altament desenvolupats i d'ampli ús per la protecció, com hologrames okinegrames.

tracking