Diari Més

Política

El primer ministre italià dimiteix i el president convoca demà als partits

Giuseppe Conte acusa a Salvini de provocar aquesta crisi per oportunisme polític

Giuseppe Conte, exprimer ministre del Gobierno de Italia.

El primer ministre italià dimiteix i el president convoca demà als partitsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre italià,GiuseppeConte, va dimitir hui davant el president de la República, SergioMattarella, després de la crisi de Govern oberta al país, i des de demà mateix el cap de l'Estat consultarà als partits polítics sobre la possibilitat de formar un nou gabinet o convocar eleccions anticipades.

La Presidència de la República va comunicar el calendari d'aquestes consultes, que començaran demà amb els presidents de les cambres i amb representants d'alguns partits minoritaris, i el dijousMattarellaescoltarà des d'al matí als grans grups polítics.

Conteva comparéixer hui al Senat, a petició pròpia i després que el líder de la ultradretana Lliga i ministre italià de l'Interior,MatteoSalvini, presentara el 9 d'agost una moció de censura en contra seua, que no s'ha arribat a votar.

Va acusar aSalvinide provocar aquesta crisi per oportunisme polític i li va retraure una irresponsabilitat institucional que «ha portat al país a una espiral d'incertesa política i financera».

«La crisi en curs soscava l'acció d'aquest Govern, que es deté ací», va afirmarConte, abans de subratllar que «la responsabilitat de la situació porta la seua signatura (la deSalvini)».

Va retraure que la Lliga haja prioritzat els seus interessos partidistes als nacionals i haja provocat aquesta situació en ple agost, a solo uns mesos de l'elaboració d'uns Pressupostos Generals per a 2020.

A més, va indicar, aquesta situació afebleix la posició d'Itàlia davant les institucions europees, quan s'està designant als nous comissaris comunitaris.

Va aprofitar per a traure un tema que perjudica notablement la Lliga, el seu suposat finançament per part de Rússia per a la seua campanya en les eleccions europees del maig passat, una qüestió que, va considerar, «mereix ser aclarida».

Després del seu discurs, va començar un debat parlamentari de quasi quatre hores, en el qualSalviniva reiterar que «tornaria a fer el mateix».

«No tinc por de l'opinió dels italians. Qui té por de l'opinió dels italians no és un home lliure», va dir, res més començar.

Salviniva assegurar que el seu partit no tem la celebració de comicis a la tardor i, com si estiguera ja en campanya electoral, va recalcar que vol un país «lliure i sobirà», que «no haja de defensar-se contínuament de les decisions» de Brussel·les, i que responga només als italians.

«Som els únics feixistes que volem el vot, els únics dictadors que volem el vot. Imagineu quina dictadura instauraríem, la de la sobirania dels italians», va afegir.

També va enviar un missatge als seusexsociosen el Govern de l'antisistema Moviment Cinc Estreles (M5S), davant la possibilitat que s'unisquen amb el Partit Demòcrata (PD, centreequerra) per a formar un nou Executiu de coalició, perquè junts tenen majoria parlamentària i podrien evitar així la celebració de comicis a la tardor.

«Si des de fa setmanes, fins i tot mesos, algun pensava canviar l'aliança i substituir a la Lliga amb elPD, era suficient amb dir-ho (...) A veure com li ho explicau als italians», va concloure.

Pel seu costat, l'ex primer ministre italiàMatteoRenzi-actualment senador delPD, però que ja no ocupa cap càrrec de responsabilitat en la formació- va manifestar que no té intenció de formar part d'un eventual Executiu entre el Cinc Estreles i elPD.

Renziha defensat en els últims dies la necessitat que aquestes dues forces acorden un Govern, en contra de l'opinió de la direcció nacional, que considerava que això donarà ales aSalvini.

MatteoRenzité encara gran control del partit, perquè la majoria dels parlamentaris van ser elegits quan encara era el seu secretari general, i hui el portaveu d'aquest grup al Senat, AndreaMarcucci, va confirmar que estan disposats a dialogar amb el M5S un possible gabinet sobre la base de postures comunes.

«Sí a un diàleg amb el Cinc Estreles. Després veurem si es donen les condicions per a donar vida a un Govern», va exposar.

En un comunicat posterior, el secretari general delPD,NicolaZingaretti, va assegurar que comparteix els retrets deContecontraSalvini, però va indicar que el cap del Govern italià també ha tingut responsabilitat en els errors comesos en «economia, ocupació, creixement i desenvolupament».

«Qualsevol nova fase política no pot començar sense reconéixer el que ha ocorregut en aquests mesos», va opinar.

Davant la situació generada,Mattarellaescoltarà demà i el dijous als partits polítics per a decidir si és possible la formació d'un nou Govern amb la composició actual del Parlament, nomena un tècnic que gestione el país fins que se celebren eleccions o dissol les cambres i convoca comicis a la tardor.

tracking