Diari Més

Societat

Augmenta la demanda de tractament per cocaïna a Catalunya en els últims tres anys

El tancament de narcopisos ha portat moltes persones consumidores a les sales supervisades

Material per al consum de drogues.

Augmenta la demanda de tractament per cocaïna a Catalunya en els últims tres anysEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La demanda de tractament per cocaïna a Catalunya ha augmentat en els darrers tres anys, després d'un període, del 2009 al 2015, en què la tendència havia estat a la baixa. Així ho mostra l'informe anual del Sistema d'Informació sobre Drogodependències corresponent al 2018, que s'ha presentat aquest dimarts. El subdirector general de Drogodependències, Joan Colom, ha puntualitzat que les dades de l'activitat assistencial no són un reflex directe del consum -perquè es poden tardar mesos o anys fins a demanar tractament, entre altres motius- però sí que en són un «indicador fiable» al llarg dels anys. Prop de 14.000 persones van iniciar tractament per addició a les drogues el 2018. El 42% va ser per consum d'alcohol, que es manté des de fa més de dues dècades com la droga que més peticions genera.

El subdirector general de Drogodependències del Departament de Salut ha indicat que en els darrers mesos han detectat un augment dels consums de drogues als centres de reducció de danys. «L'acció sobre els narcopisos ha desviat moltes persones que hi estaven consumit per via injectada, fumada o inhalada a sales supervisades i això és una bona notícia», ha destacat. El 2018, més de 3.500 persones van anar a les sales de consum, amb un total de 146.916 consums, 22.205 més respecte de l'any anterior.

Alcohol, cocaïna, cànnabis i heroïna

A Catalunya es van iniciar un total de 13.944 tractaments per abús o dependència de les drogues el 2018, una xifra similar a la d'anys anteriors, segons l'informe del 2018. Per tipus de droga, l'alcohol, amb un 42,2% (5.879 casos), és manté com la que motiva més inicis de tractament. «L'alcohol és la droga que genera més problemes de salut pública a Catalunya, amb una alta càrrega de morbi-mortalitat, i més ingressos hospitalaris», ha deixat clar Colom, acompanyat pel secretari de Salut Pública, Joan Guix.

La segona droga que activa més inicis de tractament és la cocaïna, amb gairebé el 24% (3.338 casos). Un 38,4% dels tractament per cocaïna (1.281 casos) ho són per primera vegada, mentre que fa deu anys, aquest percentatge era d'un 60% (uns 2.267 casos).

En les peticions de tractament, segueix el cànnabis, amb un 13,8% (1.924 casos). El cànnabis va presentar un màxim de sol·licituds de tractament el 2015 i des d'aleshores ha anat disminuint, tot i que al 2018 ha presentat un lleuger repunt.

L'heroïna representa gairebé un 12% dels inicis de tractament (1.607 casos). Les peticions per aquesta droga estan estabilitzades des de principis dels anys 2000; actualment, un 11% (177 casos) inicia tractament per primera vegada, dada que mostra una incidència baixa de noves demandes. Colom ha apuntat que aquesta incidència contrasta amb la percepció social que els casos de persones que tenen una addicció a l'heroïna augmenten.

El tabac representa un 3,7% dels inicis de tractament (521 casos). En el cas del tabaquisme, però, només arriben als serveis especialitzats els casos més greus, ja que moltes demandes són ateses pels equips d'atenció primària.

Pel que fa a dades sobre l'ocupació, Colom ha assenyalat que la taxa d'atur és «molt superior» a la de la població general, fet que mostra les greus conseqüències de les drogues més enllà de l'estricte àmbit de la salut.

La meitat dels conductors morts havien consumit

L'informe també recull que el 48,6% dels conductors que van morir en accidents de trànsit el 2018 havien consumit alcohol, drogues o psicofàrmacs, segons dades de l'Anuari estadístic d'accidents de trànsit a Catalunya, del Servei Català de Trànsit.

Demandes de tractament per gènere i edat

Tres de cada quatre persones que inicien tractament per consum de drogues són homes. Aquesta majoria es manté quan s'analitzen les drogues per separat, excepte en el cas del tabac, on la proporcionalitat està molt igualada. Pel què fa a l'heroïna i la cocaïna, la proporció home i dona està més descompensada, ja que arriba a ser d'entre una o dues dones per cada vuit o nou homes.

L'edat mitjana de sol·licitud de tractament varia segons la droga principal. La droga per la qual la gent més jove comença un tractament és el cànnabis (29 anys en dones i homes), mentre que les drogues per les quals es demana un tractament amb una edat més avançada són el tabac (52 anys en dones i homes) i l'alcohol (48 en dones i 47 en homes).

Prop d'un 60% del total de persones que inicien tractament tenen entre 31 i 50 anys. La franja de 41 a 60 anys representa un 44%.

Urgències hospitalàries

De les 17.477 urgències hospitalàries el 2018 per consum de drogues, un 57% (9.907) van ser per abús d'alcohol, seguides de les relacionades amb la cocaïna, amb un 11% (1.973).

En la franja de menys edat (12-15 anys, amb 201 casos), destaca que les noies presenten un nombre més alt d'intoxicacions per alcohol: un 67,7% del casos (136). A mesura que avança l'edat, aquesta proporció s'inverteix i són els homes els que presenten més intoxicacions.

Serveis de reducció de danys

El 2018 es van atendre 6.878 usuaris als Serveis de Reducció de Danys (SRD), on acudeixen persones que encara no volen, o no poden, iniciar un tractament per la seva addicció. Segons la subdirecció General de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, aquesta xifra posa de manifest l'accessibilitat i l'alta usabilitat d'aquests serveis, sobretot si s'ubiquen en zones de tràfic i consum.

A les sales supervisades es poden evitar infeccions greus (com la infecció pel VIH i les hepatitis), així com morts per sobredosi. El 2018 es van produir 214 sobredosis en sales i cap d’elles va resultar mortal. Es van distribuir més d'un milió de xeringues estèrils a través de 622 punts d'accés a aquest material.

tracking