Diari Més

Política

Trump vol comprar Groenlàndia a Dinamarca i els polítics danesos se'n burlen

«Si és cert que està pensant en això, és una mostra definitiva que s’ha tornat boig», ha respost Søren Espersen, portaveu en Afers Exteriors del Partit Popular Danès

Imatge d'arxiu de Donald Trump.

Bategen un amfibi cec amb el nom de Donald TrumpEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, ha demanat als seus assessors a la Casa Blanca que esbrinin si és possible comprar Groenlàndia a Dinamarca, segons van informar aquest dijous diversos mitjans nord-americans. Les informacions indiquen que Trump ha esmentat la qüestió diverses vegades en les últimes setmanes durant reunions i sopars.

The Washington Post va assenyalar que a la Casa Blanca ja s’ha discutit sobre la legalitat de la hipotètica compra, del procés per incorporar un territori amb el seu propi govern i també d’on sortirien els diners per a l’adquisició.

La cadena CNN, per la seva part, va anotar que Trump, un multimilionari que va fer la seva fortuna en el desenvolupament immobiliari, ha demanat a l’advocat de la Casa Blanca, Pat Cipollone, que estudiï la possibilitat.

Ambdós mitjans van comentar que els assessors de Trump estan dividits entre aquells que creuen que el mandatari parla seriosament de comprar Groenlàndia, i aquells que consideren que es tracta d’un caprici passatger.

Les versions dels mitjans no aclareixen quin és el motiu pel qual Trump estaria interessat en la compra de Groenlàndia, encara que alguns especulen amb els seus recursos naturals i altres amb la seva importància geoestratègica per la seua proximitat a l’Àrtic.

Groenlàndia és una illa ubicada a Amèrica del Nord, al nord-est del Canadà, i coberta per gel en un 75% de la seva superfície. Els seus 2,1 milions de quilòmetres quadrats fan d’ella l’illa més gran del món, encara que està habitada per tan sols unes 56.000 persones, majoritàriament d’ètnia inuit.

Políticament, Groenlàndia pertany a Dinamarca, encara que es tracta d’un territori autònom que des de 2009 té totes les competències excepte política exterior, defensa i política monetària.

Els Estats Units van ocupar el 1941 Grenlàndia per evitar una possible invasió nazi de l’illa després que els alemanys ocupessin Dinamarca, situació que es va prolongar fins el final de la guerra el 1945.

El 1951, els Estats Units van construir a Groenlàndia l’estratègica Base Àrea de Thule, que va cobrar especial importància durant la Guerra Freda.

Trump no seria el primer president nord-americà en provar de comprar Groenlàndia, ja que, segons el Post, Harry Truman (1945-1953) va oferir 100 milions de dòlars a Dinamarca per l’illa una vegada finalitzada la Segunda Guerra Mundial.

Els polítics danesos es burlen

El suposat interès de Trump en la compra ha estat rebut amb sorna per polítics danesos, que dubten de si és una burla i del seu estat mental.

«Ha de ser una broma de l’1 d’abril completament fora de temporada», ha assegurat a la xarxa social Twitter l’exprimer ministre danès i actual líder de l’oposició, el liberal Lars Løkke Rasmussen, el qual ha al·ludit a la tradició saxona en aquesta data.

«Si és cert que està pensant en això, és una mostra definitiva que s’ha tornat boig. He de dir-ho com és: la idea que Dinamarca vengui 50.000 ciutadans als Estats Units és una completa bogeria», ha respost Søren Espersen, portaveu en Afers Exteriors del Partit Popular Danès, tercera força parlamentària.

El seu homòleg del Partit Social Liberal -quarta força a la Cambra i aliat del Govern socialdemòcrata-, Martin Lidegaard, s’ha mostrat esperançat que es tracti d’una «broma», ja que en cas contrari seria una idea «terrible» que suposaria una pèrdua d’autonomia per als grenlandesos i una possible militarització de l’illa.

«Dic 'no, gràcies’ que comprin Groenlàndia, millor reforçar la relació amb Dinamarca. Cal ressaltar a més que tampoc no és una mercaderia que es pugui vendre», ha afirmat Aaja Chemnitz Larsen, una de les dos diputades grenlandeses en el Parlament danès.

tracking