Diari Més

Economia

El Govern revisa 8.500 pensions de jubilació a temps parcial per la sentència del Constitucional

La Seguretat Social ja aplica una fórmula de càlcul i es calcula que unes 2.200 podrien incrementar-se un 4%

La majoria dels treballadors a temps parcial són dones.

El Govern revisa 8.500 pensions de jubilació a temps parcial per la sentència del ConstitucionalPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ja ha començat a aplicar una nova forma de càlcul en les sol·licituds de pensions per treball a temps parcial i ha anunciat que revisarà 8.500 casos, dels quals al voltant de 2.200 poden incrementar-se fins a un 4%.

S'han incorporat les indicacions del Tribunal Constitucional que, a principis de juliol, va declarar nul·la la norma per calcular la pensió de jubilació en el treball a temps parcial en considerar-la discriminatòria, informa en un comunicat el Ministeri de Treball.

Es consideren dies naturals des de dilluns passat els dies cotitzats a temps parcial, mentre que fins ara es computaven reduïts en funció de la parcialitat de l'ocupació.

Els nous criteris, explica la font, s'apliquen tant a les noves sol·licituds de pensió que es presenten com a les ja reconegudes i la resolució de les quals encara no siga ferma per via administrativa.

Suposarà revisar d'ofici al voltant de 8.500 de les ja reconegudes i amb resolució no ferma, de les quals prop de 2.200 poden veure's incrementades entorn d'un 4%, detalla la font.

La resta mantindrà l'import reconegut inicialment, per diferents raons: prop de 3.500 no tindran increment de quantia per haver aconseguit inicialment el 100%; altres 800 no tindran increment perquè la parcialitat de la jornada era del 67% o superior i prop de 2.000 perceben un complement a mínims, que serà absorbit per la pujada.

El Tribunal Constitucional va considerar injustificada la doble penalització que suposava en el dret a la jubilació dels qui han treballat a temps parcial l'anterior fórmula de càlcul, vigent des de 1998 i adaptada en 2014.

La forma de computar els dies cotitzats era doblement discriminatòria, segons recull el text, ja que les bases de cotització que es prenen per a calcular la pensió dels empleats a temps parcial ja són inferiors a les d'algú que treballa a temps complet.

A més, el Tribunal considera que es produeix una discriminació indirecta per sexe, atés que l'ocupació a temps parcial l'exerceixen majoritàriament les dones: el 63% de les jubilacions a temps parcial van correspondre a dones i només el 37% a homes al 2018.

tracking