Diari Més

Tecnologia

Sanció de 5.000 milions de dòlars a Facebook per la mala gestió de la privacitat dels usuaris

Mark Zuckerberg haurà de respondre personalment si no compleix amb les millores que li demanen

Imatge d'inici de la pàgina de Facebook.

FacebookPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Federal del Comerç dels EUA (FTC) va anunciar aquest dimecres haver aconseguit un acord amb Facebook pel qual la xarxa social serà sancionada amb 5.000 milions de dòlars per la seva mala gestió de la privacitat dels usuaris i exigirà a Mark Zuckerberg que rendeixi comptes personalment per aquest assumpte.

Es tracta de la major multa mai imposada al país a una empresa tecnològica i una de les més quantioses de la història de la FTC, però malgrat això els membres demòcrates de l'ens regulador es van queixar que aquesta no va prou lluny i no resol d'arrel les males pràctiques de Facebook.

A més de la sanció, la companyia de Menlo Park (Califòrnia, els EUA) es va comprometre a complir una sèrie de mesures acordades per a millorar les seves operacions quant a la privacitat, que inclouen, entre altres, que el cofundador i conseller delegat de l'empresa, Mark Zuckerberg, hagi de certificar personalment els avanços en aquest camp.

D'aquesta manera, si Zuckerberg mentís i les seves declaracions no es corresponguessin amb millores reals dins de la companyia, se li podria perseguir amb càrrecs tant civils com criminals a nivell individual per haver donat fals testimoniatge.

La FTC va indicar que WhatsApp, Instagram i Messenger, companyies que formen part del conglomerat de Facebook, també han d'atenir-se als termes de l'acord amb les autoritats estatunidenques.

«Facebook haurà de dur a terme una revisió de les seves polítiques de privacitat de qualsevol producte, servei o pràctica, nou o modificat, abans de ser implementat i documentar totes les seves decisions relacionades amb polítiques de privacitat», va detallar l'ens regulador.

La recerca de la FTC sobre Facebook va abastar diversos aspectes de la gestió que la companyia fa de les dades dels usuaris, encara que va posar especial èmfasi en el major escàndol de tots els que han esquitxat a la signatura en els últims anys: el de la consultora britànica Cambridge Analytica.

Al març de 2018 es va revelar que Cambridge Analytica havia usat sense el seu permís dades dels internautes per a elaborar perfils psicològics de votants estatunidencs, que van ser suposadament venuts, entre altres, a la campanya de l'ara president dels EUA, Donald Trump, durant les eleccions de 2016.

L'FTC va determinar que Facebook va trencar la llei en haver permès que tercers es fessin amb aquestes dades, en haver usat números de telèfon facilitats per motius de seguretat per a enviar anuncis i en haver mentit als usuaris en dir-los que el seu sistema de reconeixement facial es desactivava per defecte.

Les sancions a la xarxa social van ser aprovades en el si de l'FTC per tres vots a favor i dos en contra, corresponents als representants republicans i demòcrates respectivament.

El rebuig dels progressistes a l'acord es va deure al fet que van entendre que aquest es quedava curt i que no solucionava «els incentius financers de Facebook per a posar en risc la privacitat personal i la seguretat nacional», segons van indicar en un comunicat.

Per part seva, l'empresa va dir que l'acord aconseguit els dóna «un nou marc integral amb el qual protegir la privacitat de les persones» i es va comprometre a posar en marxa «controls de privacitat parells als controls financers».

En paral·lel a la de l'FTC, un altre organisme dels EUA, la Comissió del Mercat de Valors (SEC) també va anunciar aquest dimecres una altra multa a Facebook, en aquest cas per valor de 100 milions, per no haver informat degudament els seus inversors de les pràctiques respecte a la privacitat, la qual cosa els va fer assumir riscos sense saber-ho.

La SEC va trobar que l'empresa de Zuckerberg no va informar degudament els seus inversors que desenvolupadors i altres persones alienes a la companyia havien obtingut dades dels usuaris sense el seu permís, la qual cosa suposa una violació de les pròpies polítiques de Facebook.

tracking