Diari Més

Política

Sánchez demana a ERC i JxCAT que renunciïn a la «unilateralitat» i busquin «un camí alternatiu a la confrontació»

El candidat a la investidura adverteix que si l’independentisme reactiva la via unilateral «el govern d’Espanya defensarà l’ordre constitucional, la sobirania nacional i la integritat d’Espanya»

El president del Govern en funcions i candidat socialista, Pedro Sánchez, durant la segona jornada del debat d'investidura.

El president del Govern en funcions i candidat socialista, Pedro Sánchez, durant la segona jornada del debat d'investidura.Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ja demanat aquest dimarts a ERC i JxCAT que renunciïn a la «unilateralitat» i al «ho tornarem a fer» pronunciat pel president de la Generalitat, Quim Torra, i busquin «un camí alternatiu a la confrontació» a través del diàleg amb la resta de formacions catalanes. En la seva rèplica a la intervenció del portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, Sánchez ha assegurat que el PSOE i el seu executiu vol un «diàleg dins de la Constitució i l’Estatut», però ha advertit també que si l’independentisme retorna a la senda del procés unilateral «he de dir que el govern d’Espanya defensarà l’ordre constitucional, la sobirania nacional i la integritat d’Espanya».

Sánchez considera «que el problema a Catalunya és un problema de convivència, no d’independència» i cal que hi hagi «un diàleg» entre les pròpies forces catalanes. «M’agradaria que el seu grup parlés al Parlament amb els representants del PSC, amb el PP, amb Cs, i que sobretot retiressin l’exigència que no abandonen i que és un problema molt seriós a l’hora d’un procés de diàleg: la bilateralitat i la frase desafortunada que ho tornarien a fer».

«A nosaltres ens podran trobar si dins de la Constitució i de l’Estatut es poden trobar vies de solució, però la premissa és acabar amb la via unilateral, amb les manifestacions que ho tornarien a fer i seure a la taula i ser conscients que el problema és de convivència i no d’independència», ha sentenciat Sánchez.

Segons el president espanyol, si l’independentisme renuncia a aquesta unilateralitat «podrem trobar sense dubte un camí alternatiu a la confrontació». Ha tornat a lamentar que en els últims anys s’hagi prioritzar la «judicialització de la política», però ha negat que els líders independentistes siguin «presos polítics» i ha apuntat que si estan essent jutjats és perquè «suposadament van cometre il·legalitats».

Sánchez s’ha mostrat convençut que la sortida passarà per les urnes, però no en la forma d’un referèndum d’independència sinó d’un nou Estatut. «Voluntat de diàleg, tota, però dins de la Constitució, de l’Estatut, i treballant per la convivència i la concòrdia», ha assenyalat. En aquest sentit ha apuntat que els socialistes no tenen «cap problema» en la creació d’una mesa de diàleg al Parlament de Catalunya on l’independentisme, ha dit, haurà de «reconèixer els interlocutors» del PSC, PP i Cs i buscar «el consens amb altres forces polítiques».

«A partir d’aquí ens podrem entendre, però necessitem aquesta interlocució i diàleg en els dos àmbits: a Catalunya i a la resta de l’Estat» i «podrem començar a construir aquesta solució que necessiten els catalans».

tracking