Diari Més

Judicial

Fiscalía demana 8,5 anys de presó per a Rato per falsedat i estafa a Bankia

El Ministeri Públic, que fins ara acusava només a Rato i a unes altres tres persones, ha decidit ampliar la seva acusació a unes altres deu

Rodrigo Rato fa sonar una campana durant el debut en borsa de Bankia, a Madrid.

Condemnen a Rato a 4 anys i 6 mesos de presó pel cas de les 'targetes black'ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia Anticorrupció ha elevat aquest dilluns en el judici per la sortida a borsa de Bankia a 8 anys i mig de presó la seva petició de condemna per a l’expresident de l’entitat, Rodrigo Rato, i ha afegit falsedat comptable al delicte d’estafa als inversors.

La fiscal Carmen Launa ha fet seus els arguments d’una de les acusacions populars, la de la Confederación Intersindical de Crédito (CIC), que demana penes de fins 12 anys de presó i multes milionàries per a l’entitat, la seva matriu, BFA, i la firma auditora Deloitte, la qual va ser imputada en el procediment a instància seva.

El Ministeri Públic, que fins ara acusava només a Rato i a unes altres tres persones -José Luis Olivas, José Manuel Fernández Norniella i Francisco Verdú - ha decidit ampliar la seva acusació a unes altres deu; a tots els atribueix falsedat comptable.

Per a l’expresident de Bancaja i exnúmero dos de BFA-Bankia José Luis Olives, la fiscal endureix la seva petició fins els cinc anys de presó per la presumpta falsedat dels comptes que va fer servir el grup financer l’any de la seva integració, 2010.

Per la seva part, l’exconseller executiu de Bankia, José Manuel Fernández Norniella s’enfronta a un any i sis anys de presó, mentre que la Fiscalia ha rebaixat els càrrecs a l’exnúmero dos de Rato, Francisco Verdú, a entre sis o nou mesos de presó, depenent de la lectura del Codi Penal que esculli el tribunal.

Al marge de la modificació de penes per als antics administradors del banc, la principal novetat és que ara Anticorrupció estén la seva acusació a diversos integrants del Consell de BFA i de la Comissió d’Auditoria, i demana dos anys i mig de presó per a Ildefonso Sánchez Barcoj; dos anys per a Miguel Ángel Soria; un any i sis mesos per a Alberto Ibáñez; i un any de presó substituïble per multa per a Araceli Mora, Pedro Bedía, Remigio Pellicer i José García Fuster.

També acusa l’exministre del Interior Ángel Acebes, per al qual sol·licita fins un any i sis mesos de presó, pel seu paper a l’auditoria interna, així com al soci auditor de Deloitte Francisco Celma, per la presumpta estafa a inversors, i per a l’interventor de Bankia Sergio Durá, sobre els quals pesen peticions de fins dos anys de presó.

A més, la Fiscalia pretén que tant Rato com Olivas, Norniella, Sánchez Barcoj i Celma, indemnitzin de forma conjunta als inversors detallistes personats en el procediment per l’import de la inversió més els interessos legals, quantia de la qual seran responsables civils Bankia, la seva matriu, BFA, i la firma auditora Deloitte.

No obstant això, Launa demana la lliure absolució de Verdú referent a l’estafa, així com la de la resta d’acusats, entre qui es troben l’exconseller de l’entitat i expresident de la patronal madrilenya Arturo Fernández o els també integrants dels Consells del grup, José Antonio Moral Santín, Javier López Madrid i José María de la Riva.

Tal com va fer en les seves conclusions provisionals, el Ministeri Públic confirma que no dirigeix la seva acusació contra les tres persones jurídiques, BFA, Bankia i Deloitte.

Quant a les altres acusacions, s’han adherit a l’exposat per Anticorrupció la CIC, la Confederació General del Treball (CGT) i el Fons de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB), que ha exclòs Francisco Verdú del delicte d’estafa als inversors ja que «mai» va exercir cap càrrec a les caixes.

tracking