Diari Més

Política

El 70% dels que han participat a la consulta de Podem aposta per un govern de coalició amb el PSOE

Les bases descarten donar suport a un govern monocolor del PSOE amb suport extern de Podem

El líder de Podem, Pablo Iglesias.

El 70% dels que han participat a la consulta de Podem aposta per un govern de coalició amb el PSOE sense vetosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 70% de les persones inscrites que han participat a la consulta de Podem ha apostat per un acord itegral de govern de coalició (programàtic i d'equips) amb el PSOE «sense vetos on les forces tinguin una representació raonablement proporcional als seus vots». Així ho ha apuntat la formació morada a través d’un missatge al seu compte de Twitter on especifica el nombre de persones que hi ha participat: 138.488 . Són un 26,64% de les 519.750 que consten com a inscrites al Portal de la Participació de Podem. El resultat avala la posició de la cúpula del partit, que rebutja el ‘veto’ que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha establert a l’entorn de la figura de Pablo Iglesias, i que aposta per un govern de coalició sense «imposicions». Precisament Sánchez ha apuntat aquest dijous en una entrevista a La Sexta que el PSOE accepta ara un govern de coalició amb la incorporació de ministres de Podem, tot i que n’exclou expressament la figura de Pablo Iglesias.

La consulta de Podem va ser l’origen de l’últim enfrontament entre els equips de Pedro Sánchez i de Pablo Iglesias en aquesta recta final del compte enrere cap al ple que comença dilluns de la setmana que ve. Els socialistes van acusen el líder de Podem de posar en marxa una consulta «trucada» amb un resultat preestablert per justificar un ‘no’ a la investidura.

Per contra, Podem sosté que la consulta és fruit del respecte de la formació pels quatre milions de persones que els van votar a les últimes eleccions i reivindica que l’acord per a la investidura inclogui un govern compartit on el PSOE no designi les persones que han de representar Podem a l’executiu.

L’altra opció que hi havia sobre la taula, que ha sortit derrotada, era «fer president Sánchez ja sigui amb el vot a favor o amb l’abstenció i d’acord a la proposta del PSOE d’un govern dissenyat únicament del PSOE amb col·laboració a nivell administratiu subordinat al govern i amb un acord programàtic».

Sánchez ha admès aquest dijous que ara per ara l’únic escull que queda per a l’acord d’investidura és la figura de Pablo Iglesias, que segons fonts del PSOE hauria demanat al líder socialista una vicepresidència social i la designació de ministres de Podem per a les carteres d’Ocupació i Hisenda.

«Un govern amb Iglesias dins no funcionaria i estaria paralitzat per les seves pròpies contradiccions», ha afirmat Sánchez, que ha assegurat que està disposat a fer un «govern de coalició» amb ministres designats per Podem, però no amb Iglesias. Per aquest motiu ha demanat al líder de Podem que faci «un pas enrere», i l’ha advertit que a setembre no hi haurà possibilitat de construir una aliança en aquest sentit.

Les manifestacions de Sánchez han generat dures rèpliques per part de la cúpula de Podem. A través de Twitter la portaveu Irene Montero ha demanat a Sánchez que «rectifiqui» les afirmacions on acusava Iglesias de no defensar la democràcia per dir que hi ha presos polítics. El secretari d'Acció de Govern de Podem, Pablo Echenique, ha afirmat també que vetar Iglesias «és vetar Podem».

tracking