Diari Més

Societat

Les tombes buides del Vaticà, una nova pista falsa en el cas Orlandi

Després de 35 anys de cerca, la família de la nena desapareguda rep un anònim: «Busqui on indica l'àngel»

Les tombes que assenyalava l'anònim s'han obert però no s'hi ha trobat el que s'esperava.

Les tombes buides del Vaticà, una nova pista falsa en el cas OrlandiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família d'Emanuela Orlandi, la filla de 15 anys d'un empleat vaticà desapareguda en 1983, ha viscut aquest dijous una nova decepció en la seva contínua recerca quan s'ha comprovat que estaven buides les tombes del cementiri on els van indicar que podien estar les restes de la nena.

Des de fa 36 anys la família Orlandi busca respostes, sobretot al Vaticà, que fins ara havia rebutjat iniciar qualsevol tipus de recerca, per a conèixer què li va ocórrer a Emanuela quan el 22 de juny de 1983 va desaparèixer sense deixar rastre després de sortir de la seva classe de flauta a l'escola de música de San Apolinar, a Roma.

L'última pista a la qual s'aferraven era la d'investigar al cementiri teutònic a l'interior de l'Estat pontifici després que l'estiu passat rebessin una carta anònima amb una foto de la tomba amb la frase «Busqui on indica l'àngel».

La fiscalia vaticana va autoritzar l'obertura i exhumació de les possibles restes soterrades en l'anomenada 'Tomba de l'Àngel', en la qual es creia estava enterrada la princesa Sofia von Hohenlohe, morta el 1836, i l'adjacent, de la princesa Carlota Federica de Mecklenburg, que va morir en 1840.

El germà d'Emanuela, Pietro Orlandi, arribava al Vaticà a primera hora del matí acompanyat per l'advocada de la família, Laura Sgrò, qui ha tornat a insistir en la necessitat que el Vaticà col·labori en les recerques.

Gairebé cinc hores després abandonaven el Vaticà i declaraven amb sorpresa i decepció als mitjans: «Les tombes estan buides.

I ningú, tampoc la família de les dues princeses, estava al corrent que no estiguessin allí enterrats els cossos.

A la tomba de la princesa Sofia von Hohenlohe es va excavar fins a trobar un departament subterrani d'uns 4 metres per 3.70, completament buit igual que el sarcòfag de la princesa Carlota Federica de Mecklenburg.

«Tots estem molt sorpresos», deia l'advocada, qui afirmava que el Vaticà «podia haver verificat abans si en aquestes tombes s'havia sepultat a les princeses o eren sol monuments funeraris per a retre-les homenatge».

El germà d'Emanuela Orlandi assenyalava que s'esperava tot menys trobar les sepultures buides, després que fins i tot el guardià del cementiri declarés que una de les famílies li havia demanat que posés de tant en tant flors fresques i veles en una de les tombes.

El perit designat per la família, Giorgio Portera, ha explicat que s'ha pogut observar que en les tombes s'han realitzat diverses reestructuracions, algunes d'elles pel que sembla més recents perquè s'havia utilitzat formigó armat.

Portella afegia que és inaudit que el Vaticà no tingui registres o documentació de les tombes.

Respecte als passos a seguir, Sgrò indicava que ara és el Vaticà el que haurà de donar informació sobre per què les tombes estan buides i va reiterar la seva crida perquè qui sàpiga res del que li va ocórrer a Emanuela trenqui el silenci que dura 36 anys.

La desaparició d'Emanuela Orlandi, un dels grans misteris d'Itàlia, sempre ha estat envoltada per diverses teories, des de la implicació d'homes de la cúria vaticana, a la Banda de la Magliana (la màfia de Roma) o la relació amb l'atemptat a Joan Pau II a les mans del turc Ali Agca.

El 2012, la família va demanar una recerca quan es van trobar restes òssies sense identificar al costat de la tomba en la basílica de San Apolinar d'Enrico De Pedis, cap de la 'Banda de la Magliana', la màfia de Roma durant els anys 70 i 80.

Fa alguns mesos, la troballa d'uns ossos al soterrani de la nunciatura (ambaixada) de la Santa Seu a Roma també va fer que es tornés a parlar del cas, però finalment es va determinar que eren anteriors a 1964.

Cartell amb la imatge de la jove desapareguda fa 36 anys.

Les tombes buides del Vaticà, una nova pista falsa en el cas OrlandiEfe

tracking