Diari Més

El TSJC decideix obrir judici oral contra Quim Torra pel llaç groc a la Generalitat

Assumeix les acusacions de la fiscalia i Vox per desobediència

«Llibertat presos polítics i exiliats», diu la nova pancarta amb un llaç blanc amb una franja vermella, en comptes del llaç groc de la pancarta anterior.

Torra canvia el llaç groc per un de blanc amb una franja vermella a la façana del Palau de la GeneralitatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat instructor de la sala civil i penal delTSJCatha decidit dictar apertura de judici oral contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per un delicte de desobediència o, «subsidiàriament, un delicte de denegació d'auxili a l'autoritat competent». La causa s'obre per ladecisiódeTorrade retardar la retirada de lapancartai el llaç de suport als presos polítics que penjava del balcó del palau de la Generalitat.

Després d'una estirai arronsa, Torra va canviar la pancarta per una altra amb un llaç blanc, en comptes de groc, i posteriorment va posar una pancarta en favor de la llibertat d'expressió.

El tribunal ha donat trasllat de la interlocutòria a la defensa perquè en un termini de 10 dies presenti el seu escrit de conformitat o disconformitat amb les acusacions. Amb aquesta interlocutòria el jutge estima les acusacions presentades pel Ministeri Fiscal i perVoxEspañacom acusació popular.

Fa uns dies, l'instructor ja argumentava el que ha motivat ara l'aperturadel judici, assenyalant que els acords de la JEC «no poden titllar-se de contradictoris entresi» sinó que són «clars, concrets i terminants». «Són mandats complementaris exigits per la clara voluntat obstativa» deTorra, insistia.

Pel que fa a la competència de la Junta Electoral, el magistrat considerava que en assumptes electorals Torra no podia invocar una «pretesa autonomia del president de la Generalitat com a autoritat de l'Estat», i menys en un període electoral d'unes eleccions generals i després europees.

«El respecte a les competències autonòmiques en matèria electoral del que parteix la Llei de Règim Electoral només fa referència a la possibilitat que les comunitats aprovin la seva pròpia legislació electoral per regular les seves eleccions», continuava el magistrat, que recordava que Catalunya no té llei electoral pròpia i, per tant, «l'únic organisme competent per resoldre les queixes electorals relatives al territori de Catalunya és la JEC».

Vox demana dos anys d'inhabilitació i 72.000 euros de multa

Per la seva banda, Vox, que exerceix d'acusació, demanados anys d'inhabilitació i 72.000 euros de multa per al president de la Generalitat, Quim Torra, per desobediència a la Junta Electoral Central (JEC) sobre els llaços grocs o subsidiàriament per un delicte de denegació d'auxili.En un comunicat, el partit d'ultradreta destaca «l'obstinació» de Torra a l'hora d'incomplir la legalitat, «tant per la utilització reiterada de simbologia partidista associada al moviment polític separatista» en edificis públics, com per la «desatenció de les resolucions clares i expresses» de la Junta Electoral.

El partit garanteix que seguirà «abanderant, tant des dels tribunals com des del Congrés, la defensa d'Espanya i de la legalitat a Catalunya, posant tots els recursos i esforços que siguin necessaris».

MÉS INFORMACIÓ

La fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació per a Torra per desobediència

MÉS INFORMACIÓ

Torra, davant el TSJC pels llaços grocs: «Sí, vaig desobeir»

tracking