Diari Més

Laboral

Un de cada dos autònoms no farà vacances aquest estiu, segons un informe d'ATA

El 35,8% afirma que no pot tancar l'empresa perquè perdria clientela i el 26,7% no s'ho pot permetre econòmicament

Són molt pocs els autònoms que poden fer jornades de vuit hores.

El 57% dels autònoms afirma que treballa entre deu i onze hores diàriesHelpsg/Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un de cada dos autònoms no farà vacances aquest estiu, segons un informe de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). D'aquest 51,3% que no marxarà per vacances, el 39,8% assegura que no en farà en tot l'any, mentre que l'11,5% sí que en farà però en una altra època. En canvi, hi ha un 42,3% dels enquestats que assegura que s'agafarà uns dies de descans, sis punts percentuals menys que el 2018. D'entre els que no fan vacances, el 35,8% afirma que no pot tancar l'empresa perquè perdria clientela, el 26,7% no s'ho pot permetre econòmicament i el 22,3% té un volum de negoci baix i no es pot permetre estar sense ingressos.

En general, del 53,8% que farà vacances durant l'any, pràcticament vuit de cada deu marxarà per un període que no superi els quinze dies i d'aquests la majoria ho farà per menys de vuit dies. Només un 6,3% dels autònoms faran més de vint dies de vacances durant el 2019.

Pel que fa al perfil dels que sí faran vacances, l'informe d'ATA revela que tenint en compte el factor edat són els joves d'entre 25 i 39 anys els que menys possibilitats de fer vacances tenen, mentre que entre els de 40 i 54 anys gairebé la meitat sí marxarà aquest estiu. D'altra banda es majors de 55 anys són els que més opten per vacances fora del període estival.

Pel que fa al gènere, el 43,3% de les dones afirma que ha fet o farà vacances, mentre que entre els homes són un 41,3%.

Per sectors, els que menys aniran de vacances són aquells que es dediquen a activitats artístiques i d'entreteniment, d'agricultura i hostaleria. En l'altre extrem, els autònoms d'activitats professionals, immobiliàries, activitats administratives, financeres i d'assegurances i d'educació són els que afirmen majoritàriament que faran vacances.

L'enquesta també revela que els autònoms amb fills menors de sis anys són els que més gaudeixen de dies de vacances a l'estiu, un 47,1% així ho assegura. A més, els que tenen treballadors a càrrec són els que més fan dies de descans a l'estiu: el 58,4% dels autònoms amb treballadors marxarà de vacances el 2019, enfront del 49% des que no tenen empleats a càrrec.

Per últim, els autònoms també contesten que tot i estar de vacances els costa desconnectar. Així, el 29,3% assegura que tot i estar de vacances està pendent en tot moment del seu negoci.

tracking