Diari Més

Policial

Desarticulen un grup que obtenia duplicats de targetes de crèdit per comprar productes i després revendre'ls

Mossos i Policia Nacional resolen 150 fets delictius i detenen 13 persones

Imatge de l'operació policial.

Desarticulen un grup que obtenia duplicats de targetes de crèdit per comprar productes i després revendre'lsCME/CNP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat un grup que es dedicava a obtenir duplicats de targetes de crèdit originals del continent americà per comprar productes i després revendre'ls al mercat negre o a través de conegudes plataformes d'internet de venda entre particulars. Els objectes eren principalment dispositius electrònics. Hi ha 13 detinguts per estafa, usurpació d'identitat, ús il·legítim de targetes bancàries, receptació, delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal. Alguns dels membres del grup també havien posat en funcionament dues plantacions de marihuana en dos locals de Barcelona i Barberà del Vallès. Amb aquesta operació s'han resolt 150 fets delictius.

La investigació va començar a finals del 2018 a partir de la detecció per part d’una entitat bancària de diversos càrrecs fraudulents que ascendien a prop de 20.000 euros. Els investigadors van poder constatar que un dels principals investigats obtenia dades personals i comptes de correu amb les seves claus corresponents a través del mètode conegut com a 'phising'. Posteriorment, el líder del grup es feia passar pel titular legítim i demanava targetes a nom dels seus veritables titulars, residents d’Estats Units i Veneçuela, entre altres països americans, que rebia al seu domicili de Barcelona. Una vegada les targetes bancàries s’activaven es feien servir per adquirir productes en comerços, principalment dispositius electrònics amb fàcil sortida al mercat.

Posteriorment una xarxa de distribuïdors d’aquests productes obtinguts de manera il·legal els col·locava al mercat negre o bé a través de conegudes plataformes d’internet de venda de productes entre particulars. D’aquesta manera obtenien importants sumes de diners.

Una altra pràctica que duien a terme era la de facilitar les targetes a establiments de l’oci nocturn, controlats per col·laboradors del propi grup criminal, per comprovar que les targetes funcionaven amb pagaments als Terminals de Punt de Venda (TPV) dels mateixos establiments.

Tot i que no s’ha pogut establir amb exactitud l’abast de les quantitats que els arrestats poden haver aconseguit, sí que s'ha determinat que la quantitat defraudada en dues de les targetes ascendeix a prop de 160.000 euros.

Els investigadors van constatar que una part dels arrestats havia diversificat la seva activitat delictiva i tenia dues plantacions de marihuana en locals preparats a Barcelona i Barberà del Vallès.

El 6 de juny es van fer sis entrades i escorcoll simultànies, quatre en domicilis i dues en locals, cinc de les quals a Barcelona i una a Barberà del Vallès. Els agents van arrestar tres persones al seu interior i dues més a la via pública al cap de poca estona. La resta del dia es van anar succeint noves detencions fins arribar a les tretze.

Durant l’escorcoll, els policies van trobar 900 plantes de marihuana, a més de productes per al seu cultiu; 300 grams de cocaïna en roca i substàncies de tall; una premsa hidràulica i dues balances de precisió; tres armes de foc (dues de simulades i una de real); diversos dispositius electrònics com tauletes, ordinadors o telèfons mòbils, diversa documentació que els relacionava amb els fets i 2.000 euros en efectiu.

Per ordre judicial es van clausurar tres locals, es van bloquejar els comptes bancaris dels principals investigats i es va suspendre la llicència d'activitat comercial i l'embargament dels vehicles intervinguts.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 9 de juny i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a cinc dels principals investigats. Hores d’ara no es descarten més detencions relacionades amb la investigació.

tracking