Diari Més

Medicina

Detecten més casos de càncer de pàncrees però ignoren les causes

Oncòlegs especialitzats asseguren que davant del repte que presenta el càncer de pàncrees o el gastrointestinal, dos dels més mortífers actualment, cal «aplicar les millors pràctiques i tecnologies del moment».

Especialistes en tumors en el XXI Congrés Mundial de càncer gastrointestinal

Oncòlegs detecten més casos de càncer de pàncrees però ignoren les causesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Oncòlegs participants en el Congrés Mundial de Càncer Gastrointestinal a Barcelona han advertit aquest dimecres de l’augment del càncer de pàncrees entre la població, la qual cosa suposa un desafiament en els propers anys.

El president de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO), Josep Tabernero, l’oncòleg del Centre Hospitalari de Luxemburg Mario Dicato i el cap de la Unitat d’Oncologia digestiva de l'Hospital Universitari Gasthuisberg (Bèlgica), Eric Van Cutsem, han llançat aquest advertiment en el transcurs d’una roda de premsa convocada amb motiu del Congrés.

Encara que els oncòlegs desconeixen les causes d’aquest increment del càncer de pàncrees, Van Cutsem ha dit que saben que el 7 % dels pacients diagnosticats tenen causes genètiques i que aquest tipus de càncer també pot estar provocat pel tabac, però que les causes ambientals no estan clares.

Van Cutsem ha assegurat que davant del repte que presenten el càncer de pàncrees o el gastrointestinal, dos dels més mortífers actualment, cal «aplicar les millors pràctiques i tecnologies del moment».

Segons dades proporcionades per aquests oncòlegs, extrets del Sistema d’Informació del Càncer Europeu, dels 132.559 casos de càncer pancreàtic a l’any, 128.045 pacients moren.

A més del càncer de pàncrees, Dicato ha destacat que el càncer de tiroide i el de limfoma també estan patint un augment d’origen desconegut.

El president d’ESMO ha afegit que part de la seva responsabilitat és també prevenir el càncer «per reduir aquests càncers que poden prevenir-se o fins i tot diagnosticar-los més i més, pensant en les millors opcions terapèutiques per al pacient».

D’altra banda, han remarcat que una de les coses de les que s’ha de parlar en la conferència és de la comunicació amb els pacients, ja que en una enquesta realitzada a 15 països europeus, el 74 % dels pacients consultats al Regne Unit asseguraven que la seva opinió no es tenia en compte.

Les gràfiques de l’evolució del càncer als Estats Units exposades pels experts mostren que el càncer d’estómac s’ha reduït de manera considerable, tornant-se un càncer poc freqüent, amb xifres semblants a Europa.

Al contrari, el càncer de pulmó és el més prominent fins que es van començar a fer campanyes de conscienciació sobre el tabac, amb resultats similars a Europa deu anys després, perquè la campanya es va començar més tard.

El que crida l’atenció, ha subratllat Dicato, és que «les incidències de càncer en general estan disminuint, encara que el nombre de persones amb càncer està augmentant perquè la població està envellint, amb un 50 % més de casos entre la gent de 70 respecte a gent jove».

El Congrés, que se celebra a la ciutat comtal entre el 3 i el 6 de juliol, està organitzat per ESMO, que presideix el doctor Tabernero, també director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), de Barcelona.

En aquest congrés, en el qual hi ha previstes més de 23 sessions amb novetats d’investigació, participen equips multidisciplinaris de gastroenteròlegs, oncòlegs, radiòlegs, cirurgians, infermeres, i fins i tot pacients, perquè «la batalla del càncer s’ha de fer tots junts», segons Tabernero.

El congrés compta amb la participació de 78 experts, que es presentaran davant de 3.500 delegats de 98 països entre els quals es compten Itàlia, Espanya, els Estats Units, França i Bèlgica.

tracking