Diari Més

Consum

Entra en vigor la nova 'llei del pa' que en regula la qualitat

Es regula l'autenticitat del pa integral, que passarà a tenir un IVA del 4%

Les diferents tipologies de pa estan més regulades a partir d'aquest juliol.

Entra en vigor la nova 'llei del pa' que en regula la qualitatPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pa integral de debò i una mica més barat. És una de les promeses que hauria de comportar el Reial decret 308/2019 popularment conegut com a 'llei del pa' i que ha entrat en vigor aquest 1 de juliol. Es tracta d'una normativa que substitueix la de 1984 vigent fins ara i que, a grans trets, fixa definicions i tipologies de pa per evitar que el màrqueting de venda faci passar per determinats tipus de pa, més sans o més naturals, per altres que no ho són.

Bàsicament es tracta d'impedir que es continuï venent com a pa integral, de sègol o de massa mare, pans que en realitat no ho són.

Fins ara el que hi havia era una mena de 'buit legal' per a 'enganyar' el client.

En els últims anys cada vegada més fleques fan les coses bé, però aquesta nova llei se suposa que arriba per a posar ordre i acabar amb el descontrol que es pot veure, sobretot, a moltes grans i mitjanes superfícies. Segur que encara es podran trobar fogasses rústiques i pans artesans que no ho són però l'estafa del pa integral que es produeix actualment tindrà data de caducitat.

Fins avui es podia vendre com a pa integral productes que distaven molt del que és un pa elaborat amb farina integral. D'entrada, el percentatge d'aquesta farina en la recepta podia ser molt petit, la qual cosa se solia compensar afegint maltes i altres ingredients que donessin un to fosc al pa.

Les raons que originaven aquest tipus d'actuació són bpasicament econòmiques i de marges comercials. Una autèntica farina integral és més cara i més difícil de treballar.

La majoria de les farines que es venen com a integrals en realitat són farines blanques refinades a les quals se'ls afegeix el segó després. Enfront d'això, una autèntica farina integral és la que s'ha mòlt amb el gra complet, incloent també el germen del cereal i on estan part dels nutrients més interessants.

100% farina de gra complet

Gràcies a la nova llei, a partir d'ara, només es podrà dir pa integral al qual contingui 100% farina de gra complet. A més, aquesta modalitat passa a ser considerada també 'pa comú', amb el que el seu IVA passa del 10 al 4%.

tracking