Diari Més

Consum

Quant ens gastem cada any en menjar i beure a les llars i als restaurants?

Els productes frescos representen un 42,9% de la despesa anual mitjana

Ha augmentat la despesa que dediquem a menjar fora de casa.

Quant ens gastem cada any en menjar i beure a les llars i als restaurants?Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada espanyol va gastar de mitjana 2.526 euros a menjar i beure en 2018, tant a casa com fora d'ella, una xifra que suposa un 2,2% més que l'any anterior i que té entre les seves causes l'estirada del consum fora de la llar, que es va incrementar un 3,7% (1.029 euros).

Així ho ha assenyalat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, en la presentació de l'Informe de Consum Alimentari de 2018, que analitza els hàbits de compra de 12.500 llars espanyoles.

Per a consumir en la llar, els espanyols han destinat 1.497 euros de mitjana l'any passat, un 1,2% més; en total, cada persona ha comprat 767,87 quilos/litres d'aliments de mitjana en aquest període.

En xifres globals, els espanyols van gastar a comprar aliments 103.077,41 milions d'euros, un 2,3% més alt en taxa interanual; no obstant això, en volum d'aliments està pràcticament estancat en els 33.464 milions de quilos, un +0,3% respecte a l'any anterior.

En el capítol d'alimentació dins de la llar, Luis Planas ha ressaltat el repunt del 1,6% del pressupost total per a adquirir aliments i begudes, una evolució que es deu fonamentalment a l'augment del preu mitjà (1,8%), amb un volum estable (-0,2%).

En aquest sentit, ha recordat que l'estancament de la població, la menor grandària de les famílies o l'edat dels seus membres estan darrere d'aquesta evolució, perquè no es pot generar «un consum major quan no existeix un creixement poblacional sostingut».

Respecte a la composició de la cistella de la compra, els frescos -fruites, hortalisses, patates fresques, llet i derivats lactis- representen el 39% del total de l'adquirit i un 42,9% de la despesa.

El ministre ha recalcat, en aquest sentit, que els espanyols cada vegada es cuiden més, la qual cosa es reflecteix en l'increment en categories com la de l'oli d'oliva verge extra (7,2% més en volum), un aliment «fonamental en la dieta mediterrània».

Una altra tendència que apunta l'informe presentat avui és el gust pels productes preparats i de quarta gamma; com a exemple, les amanides preparades han elevat la seva presència en els frigorífics dels espanyols un 56,7% i les càpsules de cafè, un 14,6%.

Per contra, ha caigut l'adquisició de les postres de xocolata un 22,1%, l'oli de llavors (-11,4%), les gasoses (-4%) i la carn fresca (-3,8%).

Per canals de compra, figura el supermercat, que acumula el 47,2%, seguit molt des de lluny per la botiga de descompte (13,3%) i l'hipermercat (12,9%); l'e-commerce alimentari no acaba de convèncer i només acumula el 1,2% del total.

Per part seva, els bars i restaurants continuen augmentant les seves xifres i, sense comptar amb els turistes, la despesa en menjar i beguda en aquests establiments ha pujat un 3,7%, fins als 34.539 milions d'euros, per a consumir 4.637 milions de quilos o litres.

De mitjana, els espanyols gasten 1.029 euros en bars i restaurants, una xifra «significativa» segons Planas, i que es divideix en 607 euros en aliments i 421 en begudes; tres de cada quatre d'aquestes ocasions de consum de realitzen en locals; el 8% al carrer, el 5,6% en el treball i el 3,2%, a casa d'uns altres.

El 23,7% d'aquests moments de consum es realitzen en el menjar de migdia i el 13,4% en el sopar; per contra, el desdejuni ha perdut força en aquest últim any en passar del 22,4% al 21,7%.

Els bars, restaurants i cerveseries mantenen la seva quota en el 47,4% del total de consum, seguits pels restaurants (21,3%).

Família (30,7%) i amics (27,1%) són les companyies preferides per a menjar fora de casa; el 17% sol consumir sol i el 14% en parella.

Els motius per a acudir a aquests restaurants són variats, des de tenir gana (24%) a uns altres més culturals, com la celebració d'una festa, una raó que motiva el 27,4% de les ocasions de consum.

tracking