Diari Més

La Fiscalia refusa aixecar l'ordre de detenció a Puigdemont i Comín

Considera que no disposen d'immunitat parlamentària i insta Pablo Llarena a rebutjar els recursos de reforma que han presentat

Pla conjunt de Toni Comín, Carles Puigdemont i Ramon Tremosa abans d'atendre els mitjans a l'Eurocambra

La defensa de Puigdemont i Comín demana al Suprem que deixi sense efecte l'ordre de detenció contra ells a EspanyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha emès un informe davant el magistrat instructor del judici del procés, Pablo Llarena, en què adverteix que l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín no estan protegits per la immunitat parlamentària. El ministeri públic rebutja els recursos de reforma que els dos polítics catalans van presentar sol·licitant al magistrat que reconsiderés aixecar la seva ordre de detenció després de resultar escollits diputats electes del Parlament Europeu. L'objectiu era poder viatjar a Madrid per realitzar els tràmits necessaris davant la Junta Electoral Central (JEC) que els permetin prendre possessió dels seus escons al Estrasburg el proper 2 de juliol.

Puigdemont i Comín havien demanat al Tribunal que s’aixequessin les euroordres per tal que poguessin anar a Madrid a fer l’acte d’acatament de la Constitució. El Suprem els ho va denegar i tots dos van presentar recursos que ara els magistrats hauran de resoldre de nou.

Al seu escrit defensaven que després de les eleccions del 26 de maig, on tots dos van resultar escollits, les autoritats espanyoles no poden avalar o sancionar la seva elecció com a eurodiputats i, en conseqüència, tenen dret a la immunitat parlamentària des del moment de la seva elecció.

Per contra, la Fiscalia sosté que la condició de membres del Parlament Europeu «s’adquireix mitjançant el compliment del tràmit de jurament o promesa d’acatament de la Constitució davant la Junta Electoral Central» –que es troba a Madrid- i per tant, en la mesura que Puigdemont i Comín no s’han presentat a la capital de l’Estat «no han adquirit» la condició.

Per tant, segons la Fiscalia, Puigdemont i Comín tampoc podran iniciar la segona fase dels tràmits necessaris per a l’adquisició de membre del Parlament Europeu per poder disposar de la immunitat que estableix el protocol sobre privilegis i immunitats de la UE.

Segons la Fiscalia, cap dels dos pot disposar d’aquesta immunitat abans d’haver adquirit la «plena condició de membre del Parlament Europeu», i no hi ha motiu, per tant, perquè el Suprem aixequi les ordres de detenció que va dictar contra ells el jutge instructor, Pablo Llarena.

«En definitiva, en el moment actual la solució és la mateixa: el recorrent no està protegit per la immunitat parlamentària davant les actuacions judicials que segueixen en contra seva» i cal «desestimar el recurs de reforma interposat per la representació» de Puigdemont i Comín.

tracking