Diari Més

Religió

Podrà l'Església catòlica ordenar homes casats en casos de necessitat?

El Sínode sobre l'Amazònia reobre el debat sobre els 'viri probati', els homes de fe probada que poden ser ordenats a indrets llunyans i sense vocacions

Imatge d'arxiu d'una cerimònia religiosa a la ciutat del Vaticà.

Podrà l'Església catòlica ordenar homes casats en casos de necessitat?EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pròxim Sínode dels bisbes sobre l'Amazònia tornarà a proposar un dels temes considerats gairebé tabú per l'ala conservadora de l'Església: l'ordenació sacerdotal d'homes casats per a poder garantir els sagraments en les zones més aïllades del món.

En l''Instruments laboris', el document de treball amb el qual els bisbes dels països involucrats debatran en el Sínode sobre la Amazònia que se celebrarà a Roma del 6 al 27 d'octubre, es recull formalment el suggeriment i per tant entrarà dins del debat, però hauria de ser aprovada per l'assemblea.

«Afirmant que el celibat és un do per a l'Església, es demana que, per a les zones més remotes de la regió, s'estudiï la possibilitat de l'ordenació sacerdotal per a persones ancianes, preferentment indígenes, respectades i acceptades per la seva comunitat, encara que tinguin ja una família constituïda i estable, amb la finalitat d'assegurar els Sagraments que acompanyin i sostinguin la vida cristiana», es llegeix en el document publicat avui.

El jesuïta argentí Humberto Miguel Yáñez, professor titular de teologia moral de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma, que va participar en la presentació d'aquest document al Vaticà va confirmar que, encara que el tema es va debatre ja fins i tot en el Concili Vaticà II, «és la primera vegada que es parla de manera tan explicita i apareix com a forma de proposta» en un document.

«El papa Francesc ha obert els canals d'escolta on apareixen qüestions que ja estaven, però no s'escoltaven» afegeix Yañez, qui destaca que no es tracta d'abolir el celibat perquè «l'excepció a la regla no vol dir abolir».

En el document s'ha cuidat molt que no aparegui el terme 'viri probati', els homes de fe comprovada que poden ser ordenats i la figura de la qual es remuntaria als primers cristians, ja que en altres ocasions es va desestimar que pogués ser aprovat.

Per a Yañez és només qüestió de «llenguatge», ja que no es coneix així entre els indígenes, mentre que per al cardenal Lorenzo Baldisseri, secretari general del Sínode dels Bisbes, el document no utilitza aquest terme perquè «s'ha convertit gairebé en un mite» i s'ha «abusat de l'expressió».

En el Sínode sobre l'Eucaristia de 2005, en un document es va ressaltar la «preocupant» escassetat de sacerdots, però els bisbes van considerar que el dels sacerdots casats era «un camí» que no es podia «recórrer».

L'escassetat de sacerdots i missioners es fa encara més palès en les grans extensions de Llatinoamèrica i sobretot a l'Amazònia, que comprèn part del Brasil, Bolívia, el Perú, l'Equador, Colòmbia, Veneçuela, Guaiana, Suriname i Guaiana Francesa, i on l'església catòlica experimenta moltes dificultats i on a prop el 70% de les comunitats de la regió no té accés a la missa setmanal.

«A la regió de l'Amazones hi ha llocs on els sacerdots arriben cada dos o tres anys i quina comunitat cristiana pot subsistir una presència sacramental tan pobra?», assenyala Yañez, qui a més argumenta que quan arriba un sacerdot «passen anys fins que aprenen la cultura, mentre que una persona de lloc pot immediatament traduir l'evangeli».

Aquesta és la proposta que arriba de l'Amazones, ara «els bisbes poden descartar-la, proposar-la al papa i que aquest la descarti. Estem en la fase iniciar d'un procés», afirma Yañez.

No es tracta d'un debat sobre el celibat opcional. Això ho ha deixat clar l'Església en nombroses ocasions i el papa Francesc en persona.

Però el pontífex argentí ja es va referir a la possibilitat, actualment en estudi, que els anomenats 'viri probati', puguin ser ordenats només en llocs molt llunyans, com les illes del Pacífic o l'Amazònia, on falten sacerdots.

El cardenal guineà Robert Sarah, un dels més crítics amb Francisco i representant de l'ala més conservadora de l'Església, ja va expressar recentment que l'ordenació dels anomenats 'viri probati' és una «violació a la tradició apostòlica». Ara es reobrirà el debat.

tracking